«Σεβασμό» ζητά ο Μακρόν από τον Ερντογάν – «Δεν είμαστε Τουρκία»

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«Σεβασμό» ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον χαρακτήρισε «βάρος» για τη Γαλλία.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού.

«Μου επιτέθηκαν, επιτέθηκαν στη Γαλλία στο ζήτημα των ελευθεριών. Υπερέβαλαν, έφτασαν στο μη περαιτέρω, προσέβαλαν. Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση ακριβώς επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για τη στάση του απέναντι στα σκίτσα του Μωάμεθ.

Μακρόν: «Δεν θα δικαιολογήσω τη βία»

«Δεν θα δικαιολογήσω τη βία στο όνομα του γεγονότος πως σε σοκάρω. Με χτύπησαν και πολύ λίγοι διανοούμενοι της χώρας με υπερασπίστηκαν», επεσήμανε επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην άγρια δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού σε προάστιο του Παρισιού.

«Ο βρετανικός Τύπος έγραψε ”οι Γάλλοι είναι περίεργοι, προσέβαλαν το Ισλάμ, δεν αγαπούν αυτή τη θρησκεία”» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στηλιτεύοντας τη στάση των βρετανικών εφημερίδων απέναντι στο θέμα.

«Διαχωρίζω τον τουρκικό λαό από την κυβέρνηση Ερντογάν»

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει πως «παραγνωρίσαμε την πραγματική συζήτηση. Δεν ήμασταν εξίσου μαχητικοί απέναντι στην πραγματική ελευθερία της έκφρασης, απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, και διακρίνω πάντα την κυβέρνηση από τον τουρκικό λαό που αγαπά την ελευθερία» είπε, στρέφοντας ευθέως τα βέλη του στον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διακωμώδηση της Γαλλίας. Έχουν περιοριστεί οι ελευθερίες στη Γαλλία; Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία ναι, αλλά σε άλλα θέματα, δεν μπορώ να επιτρέψω να λέγεται κάτι τέτοιο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία δεν «είναι Ουγγαρία, Τουρκία ή κάποια άλλη».

Οι δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν

Σε δηλώσεις του έξω από την Αγία Σοφία, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάστηκε εκ νέου εμπρηστικός απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα και εκφράζοντας την ελπίδα η Γαλλία να απαλλαγεί γρήγορα από αυτόν.

«Ο Μακρόν είναι πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν η Γαλλία διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Εύχομαι η Γαλλία να απαλλαγεί από αυτόν, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα “Κίτρινα Γιλέκα”», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top