Σε συνομιλίες με την Gilead Sciences η Κομισιόν για την εξασφάλιση ρεμδεσιβίρης

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική φαρμακευτική Gilead Sciences προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις του φαρμάκου remdesivir, που χρησιμοποιείται σε αρκετούς ασθενείς με κορωνοϊό, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι είχε αγοράσει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αποθέματος.

Ειδικότερα, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, πραγματοποίησε μια σειρά διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικής της ικανότητας, ανέφεραν οι Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν ανάφερε ότι «Η Επίτροπος Κυριακίδη έχει κάνει πολλές συζητήσεις με τον κατασκευαστή Gilead, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικής τους ικανότητας».

«Η επιτροπή βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη Gilead για την εξασφάλιση δόσεων remdesivir για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.», έγινε επίσης γνωστό από την επιτροπή.

Το Remdesivir, ένα αντιικό φάρμακο, θεωρείτο κάποτε πιθανό φάρμακο για τον Έμπολα. Είναι το μόνο επώνυμο φάρμακο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για χρήση μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19.

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, που χορηγείται ενδοφλεβίως, διαπίστωσαν ότι μειώνει τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό κατά περίπου τέσσερις ημέρες, αλλά ότι δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα ή στο ιικό φορτίο στην κυκλοφορία του αίματος.

Η Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε την ανακοίνωση των αποφάσεων των ΗΠΑ για την εξασφάλιση των αποθεμάτων του remdesivir. Ανέφερε επίσης ότι επιτάχυνε τη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο, ως μέρος της δέσμευσης να διασφαλιστεί ότι «οι επιστημονικά αποδεδειγμένες αποτελεσματικές θεραπείες για τον Covid-19 είναι διαθέσιμες στους πολίτες της Ε.Ε.».

Η κίνηση αυτή της ευρωπαϊκής επιτροπής έρχεται καθώς προετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει αποθέματα οποιουδήποτε πιθανού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό για τις χώρες της Ε.Ε., καθώς οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες κάνουν το ίδιο. Η βιασύνη για εμβόλια και θεραπείες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα φτωχότερα έθνη θα συμπιεστούν, παρόλο που η ΕΕ επέμεινε ότι θα κάνει σχετική πρόβλεψη και γι’ αυτά τα κράτη.

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξασφάλισε 500.000 αποθέματα του remdesivir από τη Gilead, που ανέρχονταν στο 100% της παραγωγής για  τον Ιούλιο και στο 90% για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισημαίνουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, η Gilead δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο. Στο παρελθόν έχει πει ότι έχει συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές  γενόσημων φαρμάκων χαμηλού κόστους για επέκταση της πρόσβασης στο remdesivir σε 127 χώρες. Ωστόσο, έθνη με υψηλά εισοδήματα,, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, δεν είναι μεταξύ αυτών.

 

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top