Προειδοποιήσεις ECDC για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Ζητούν έκτακτα μέτρα

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας των δύο γνωστών μεταλλάξεων (Βρετανίας και Νότιας Αφρικής), εκτιμάται ότι το ρίσκο είναι από υψηλό ως πολύ υψηλό, σύμφωνα με το ECDC.

Καλούν επιπλέον σε πραγματοποίηση πολλών τεστ και παρακολούθησης και οι χώρες να επιδείξουν ετοιμότητα ώστε να χρειαστεί να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Προτείνουν δε ότι τα μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να σταματήσουν.

Ειδικά δε, σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που παρουσιάζουν έξαρση στις μεταλλάξεις και να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας των χωρών για ενδεχόμενη κλιμάκωση. Τέλος, προτρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες.

Σημειωτέον ότι ο κίνδυνος της μετάλλαξης από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει. Σύμφωνα με τη Μέρκελ, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι πολλές φορές πιο μεταδοτική και θεωρείται ως η κύρια αιτία της έκρηξης νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο – μια θέση που δεν συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες.

Όπως λέει το ενημερωτικό του ECSC: «Προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση και ο αντίκτυπος των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 με αυξημένη μεταδοτικότητα, απαιτείται συνδυασμός συμμόρφωσης με μέτρα – συμπεριλαμβανομένων πιθανώς αυστηρότερων μέτρων από αυτά που ισχύουν σήμερα – και ενισχυμένη ιχνηλάτηση με εντοπισμό επαφών. Δεδομένου ότι κάποιες ομάδες πληθυσμού δεν θα έχουν εμβολιαστεί για μερικούς μήνες ακόμη, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι πολύ προσεκτικά όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις ότι είναι σημαντικά υψηλότερη η δυνατότητα μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων, οι εθνικές αρχές θα πρέπει μάλλον να είναι έτοιμες να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, με επικοινωνία και συνεργασία με τον πληθυσμό για την ενθάρρυνση της συμμόρφωσης. Σε γενικές γραμμές, η ανίχνευση επαφών πρέπει να ενισχυθεί και το πεδίο εφαρμογής τους να διευρυνθεί σε σχέση με περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν μολυνθεί με νέες μεταλλάξεις».

Αναλυτικά το pdf του ECDC εδώ

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top