Ποια είναι η ακροδεξιά ομάδα Proud Boys που ανέφερε ο Τραμπ στο ντιμπέιτ (video)

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν επεφύλασσε ακόμη μία έκπληξη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να καταδικάσει τη βία από τις ακροδεξιές ομάδες, ενώ αναφερόμενος ειδικά στους Proud Boys, είπε χαρακτηριστικά: «Μείνετε πίσω, να είστε σε αναμονή».

Με αρκετούς να το ερμηνεύουν ως προτροπή του να έχουν το όπλο παρά πόδα. Πιο συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να καταδικάσει τη βία των οπαδών της «Λευκής Ανωτερότητας» από τη μια είπε ότι το ακροδεξιό γκρουπ Proud Boys, που πρωτοστάτησε στα επεισόδια στο Πόρτλαντ το περασμένο διάστημα, πρέπει να «μείνει πίσω και να τελεί σε αναμονή (stand back and stand by)» και από την άλλη ότι «η βία στις ΗΠΑ δεν είναι πρόβλημα της Δεξιάς, αλλά της Αριστεράς».

Σύμφωνα με το αμερικανικό πολιτικό site Axios, η κίνηση αυτή του Τραμπ έχει σημασία καθώς ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να καταδικάσει τη βία από λευκούς εθνικιστές και ακροδεξιούς, παρότι το FBI, σε πρόσφατη έκθεση του, επισημαίνει ότι από αυτή την πηγή προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή εγχώριας τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος συχνά συνδέει τη βία που προέρχεται από το κίνημα antifa και αριστερές οργανώσεις με τον Μπάιντεν, παρότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει καταδικάσει τη βία από κάθε πιθανή προέλευση.

Ποιοι είναι οι Proud Boys

Πρόκειται για ακροδεξιό και νέο-φασιστικό κίνημα, στο οποίο γίνονται μέλη μόνο άνδρες. Προωθεί και συμμετέχει σε περιστατικά πολιτικής βίας. Η βάση του είναι οι ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης παρουσία στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γκρουπ επί της ουσίας γεννήθηκε ως φάρσα από ένα συντηρητικό ακροδεξιό περιοδικό το 2016 από τον ακροδεξιό ακτιβιστή Γκάβιν Μακίνες. Το όνομα το εμπνεύστηκε από το τραγούδι «Proud of your Boy» από το μιούζικαλ της Ντίσνεϊ, Αλαντίν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι Proud Boys εμφανίστηκαν ως μέρος του alt right κινήματος, που θέριευε εκείνη την εποχή, ωστόσο από τις αρχές του 2017 και μετά ο Μακίνες πήρε αποστάσεις καθώς –όπως τόνισε- εκείνος έδινε έμφαση στις «δυτικές αξίες» σε αντίθεση με την εναλλακτική δεξιά που εστίαζε στη φυλή.  Yποστηρίζουν ότι οι λευκοί άνδρες και ο δυτικός πολιτισμός βρίσκονται υπό πολιορκία. Επισήμως, το γκρουπ απορρίπτει τη «Λευκή Ανωτερότητα», ωστόσο πολλά μέλη του έχουν λάβει μέρος σε πολλές ρατσιστικές συγκεντρώσεις, καθώς και σε ανάλογες με αιχμή τη βία εναντίον αριστερών οργανώσεων.

Τον Νοέμβριο του 2018 το FBI κατέταξε τους Proud Boys στο εξτρεμιστικό τόξο με δεσμούς στο φυλετικό εθνικισμό. Τα μέλη του γκρουπ φοράνε συνήθως μαύρα πόλο Fred Perry με κίτρινες λεπτομέρειες και κόκκινα καπέλα με το σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again».

Ένα μέλος των Proud Boys οφείλει να διακηρύξει ότι είναι «ένας δυτικός σωβινιστής που αρνείται να απολογηθεί για τον σύγχρονο κόσμο». Η εν λόγω ομάδα, μαζί με άλλες αντίστοιχης ιδεολογικής βάσης, έχουν συγκρουστεί πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια με αντιφασιστικές ομάδες. Οι πιο βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν στο Όρεγκον, στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη. Το τελευταίο διάστημα έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στο Πόρτλαντ.

Οι γνωστότερες πλατφόρμες των social media, το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Youtube έχουν αποκλείσει το γκρουπ και τα μέλη του.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top