Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: 9 νεκροί, 440 ασθενείς, κρούσμα μετά την Αυστραλία και στις ΗΠΑ

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καθώς μετά την αναφορά για κρούσμα στην Αυστραλία, υπάρχει αναφορά και για το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ήδη εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κοροναϊού, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όλοι ήταν από την επαρχεία Hubei και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ο ιός έχει μολύνει άλλα 440 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα.

Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένας άνδρας, που έφτασε στο Σιάτλ με ανταπόκριση από τη Βουχάν στις 15 Ιανουαρίου και εμφάνισε συμπτώματα του κοροναϊού, τα οποία κατά την άφιξή του δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανίστηκαν, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες υγείας. Την Τρίτη, τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι είχαν ενεργοποιήσει ένα σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το CNN, το ξέσπασμα του κοροναϊού γίνεται τη χειρότερη χρονική στιγμή καθώς εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το νέο έτος. Κατά την περίοδο αυτή, οι περισσότεροι ταξιδεύουν με κάθε μέσο εντός και εκτός χώρας. Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, πέρυσι, περίπου 7 εκατ. Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας». Ηδη, κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο, ενώ ύποπτο κρούσμα βρέθηκε και στην Αυστραλία.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, κρίθηκε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος στη χώρα είναι χαμηλός. Ο Οργανισμός «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα» σχετικά με τον κοροναϊό.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top