Νόμος του κράτους και με τη βούλα η συμφωνία με τη Λιβύη – Επικυρώθηκε από την τουρκική Βουλή

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε -μετά την έγκριση από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων- τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.


Νωρίτερα

Εγκρίθηκε από την επιτροπή Eξωτερικών Yποθέσεων της τουρκικής βουλής η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και απεστάλη στην ολομέλεια για την τελική ψήφιση και επικύρωσή του.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή Βολκάν Μποζκίρ και ενέκρινε το νομοσχέδιο. Αναμένεται η επικύρωσή του από την Ολομέλεια της Βουλής για να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως είπε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».

Σημειωτέον ότι η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη, που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, απέρριψε τη Συμφωνία με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και σημείωσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης «θα γίνει αυτό το βήμα». Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.

«Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», είπε.


Στο ελληνικό ΥΠΕΞ η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – Δείτε τον χάρτη με τις θαλάσσιες ζώνες (photos)

Στα χέρια του υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αν και παραμένει άγνωστο το πώς, πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ελληνικής πλευράς δεν προέρχεται από πηγή της Λιβύης και όπως προκύπτει το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν σήμερα στην τουρκική Βουλή, προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, και δημοσιεύθηκαν από το CNN Turk. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ και τον Μανώλη Κωστίδη, το μνημόνιο περιλαμβανει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι «με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με “ίση κατανομή”. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της “ίσης κατανομής” επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την ίδια θέση με την Αθήνα να έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.

Την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top