ΑρχικήΚόσμοςΜε χαλιά και κουρτίνες σβήνουν την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς - Πώς...

Με χαλιά και κουρτίνες σβήνουν την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς – Πώς θα κρύψουν τις εικόνες

Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχή των πιστών όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφθούν, υποστήριξε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής. Σύμφωνα με τη Hurriyet, το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής. To άλλο είναι να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος. Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ. Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

Όπως αναφέρει η DW, o Ερντογάν, ο οποίος εξήγγειλε ότι ο ναός θα είναι έτοιμος για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου, ζήτησε από τους πιστούς έως τότε να μην πηγαίνουν ούτε μπροστά αλλά ούτε και μέσα στην Αγία Σοφία για να μην εμποδίζουν τα έργα της μετατροπής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το ερώτημα πλέον είναι πως θα καλυφθούν τα περίφημα ψηφιδωτά και οι βυζαντινές αγιογραφίες, όπως προβλέπει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με κάποιους – μεταξύ των οποίων και ο πρώην Διευθυντής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Γκιορμέζ – δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό. Απορρίπτοντας ως «αναληθείς» τους ισχυρισμούς ότι η παγκόσμια ιστορική κληρονομιά θα «σκιαστεί ή καταστραφεί» μέσω της σχετικής απόφασης του προέδρου της Τουρκίας, ο Ιμπ. Καλίν ανέφερε: «Όσον αφορά τα επιχειρήματα περί κοσμικότητας, θρησκευτικής ανεκτικότητας και συνύπαρξης, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από τετρακόσιες χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές στην Τουρκία».

Μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας συμπλήρωσε ακόμη ότι όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των ψηφιδωτών της.