Με ιστορικό βίας ο αστυνομικός-δολοφόνος του Φλόιντ – Φωτιές στην Μινεάπολη

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Για τρίτη ημέρα οι πολίτες της Μινεάπολης βγήκαν στους δρόμους διαμαρρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με συνέπεια να ξεσπάσουν νέα επεισόδια. Κάποιοι έβαλαν φωτιά μέχρι το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz, υπέγραψε εκτελεστική διαταγή, προκειμένου να βγει στους δρόμους η εθνοφρουρά και να κατευνάσει το οργισμένο πλήθος και να αποτρέψει περαιτέρω βανδαλισμούς και άλλες καταστροφές περιουσιών. Όπως είπε ότι ο σκοπός της Εθνικής Φρουράς ήταν «η προστασία των ανθρώπων, η προστασία των ανθρώπων που διαδηλώνουν με ασφάλεια και η προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων». Όπως είπε με δήλωσή του, «ο θυμός και η θλίψη αυτής της στιγμής είναι ανυπόφοροι. Οι άνθρωποι αξίζουν να ακουστούν. Οι άνθρωποι αξίζουν να είναι ασφαλείς ενώ πολλοί λαμβάνουν εκτεταμένες προφυλάξεις ασφαλείας, ενώ ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν, η διαδήλωση έγινε απίστευτα ανασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους».

Η αστυνομία αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο. Και για τους δύο… πρωταγωνιστές του βίντεο της κτηνωδίας, είχαν γίνει καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας.

Τον Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος είχε καθηλώσει τον Φλόιντ στην άσφαλτο, βαραίνουν 18 καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Στην Μινεάπολη κυκλοφορούν αφίσες με το ποιόν του Ντέρεκ Τσάβιν, στις οποίες καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες του αστυνομικού. Αν και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας κάνουν λόγο για λαβή που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και που απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ «ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Erica MacDonald, εκπρόσωπος της Μινεσότα. Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν “άμεσα και ενεργά” την υπόθεση. «Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Ωστόσο, καμία ομοσπονδιακή ή πολιτειακή κατηγορία κατά των αξιωματικών δεν ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top