Ξεκινά σήμερα ή πιθανώς και αύριο το Γιαβούζ τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι σήμερα η πιθανώς και αύριο ξεκινά η γεώτρηση του Γιαβούζ στο σημείο «Μόρφου 1», όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την «ενεργειακή πειρατεία» στην Μεσόγειο.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι «το Γιαβούζ, δόξα τω Θεώ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ, σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του».

«Το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Υποστήριξε ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι «γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε».

«Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε», ανέφερε.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο «υπουργός ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τατσόι.

Νωρίτερα

Κορυφώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να έχει ανακοινώσει ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει σήμερα τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πήγε εκτάκτως στην Κύπρο ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top