ΑρχικήΚόσμοςΚαι επίσημα εκτός Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο - Η επόμενη ημέρα του...

Και επίσημα εκτός Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο – Η επόμενη ημέρα του Brexit (video)

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε, λίγο πριν το Brexit γίνει και επίσημα πραγματικότητα, ότι «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή».

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες».

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι το Brexit είναι η σωστή και δημοκρατική επιλογή που θα ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της χώρας, καθώς, παρά τις αξιοθαύμαστες, όπως είπε αξίες της, η ΕΕ έχει αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Είναι δυνητικά η στιγμή της πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής, το ξημέρωμα μίας νέας εποχής, στην οποία δε δεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής σας και της οικογένειάς σας εξαρτώνται από το μέρος στο οποίο μεγαλώσατε» και υποσχέθηκε να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε τα ανάμικτα συναισθήματα ελπίδας, αγωνίας και απώλειας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η είναι ευθύνη του να ενώσει τη χώρα, λέγοντας ότι «Θέλουμε αυτή να είναι η αρχή μίας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, μια Βρετανία που είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και πραγματικά παγκόσμια στο εύρος και τις φιλοδοξίες της» .

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες και τα κεφάλαια που διαθέτει η χώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε μία συγκλονιστική επιτυχία.

Ενθουσιασμός στους δρόμους

Από το δημοψήφισμα, το 2016, οι Βρετανοί πολιτικοί και πολίτες που υποστήριζαν την άμεση έξοδό της χώρας τους από την ΕΕ, έκαναν λόγο για μια πράξη χειραφέτησης και μια ημέρα ανεξαρτησίας για μια χώρα που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου.

Mε ένα πάρτι στους δρόμους οι Βρετανοί γιόρτασαν το Brexit με μπύρες και συνθήματα. Υπήρχαν βέβαια και οι υποστηρικτές του Remain που γιόρτασαν διαφορετικά βγαίνοντας στους δρόμους με ευρωπαϊκές σημαίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit party

000_1OL2MB

 

Ο βρετανικός Τύπος αποχαιρετά την ΕΕ στα πρωτοσέλιδα

Οι βρετανικές εφημερίδες εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα τους ενθουσιασμένες ή απογοητευμένες, διατηρώντας στο Brexit μια υποδοχή αντίστοιχη με την κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία, μοιρασμένη.

«Σημείο εκκίνησης: το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ», αναφέρουν οι Times στο πρωτοσέλιδό τους για να περιγράψουν την κατάσταση στη χώρα, η οποία τώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να ορίσει νέες σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ.

Η ταμπλόιντ Daily Express χαιρετίζει «ένα νέο ένδοξο Ηνωμένο Βασίλειο», αφού αποχώρησε από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια ταραγμένου γάμου και τρεις αναβολές.

«Το Brexit έγινε», γράφει στον ιστότοπό της η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph, που τάσσεται υπέρ του Brexit και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παρουσίασε τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για την επιβολή τελωνειακών ελέγχων στα ευρωπαϊκά προϊόντα και σχολιάζει στο κεντρικό της άρθρο: «Συγχαρητήρια βρετανικέ λαέ, επιτέλους εκτός».

Όμως πολλές εφημερίδες αναρωτιούνται για τη συνέχεια, αναφερόμενες και στον διχασμό που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα.

«Τα ανάμικτα συναισθήματα την ημέρα του Brexit δείχνουν ότι η Bρετανία δεν νιώθει καλά με τον εαυτό της», γράφει η Guardian.

«Και τώρα;», αναρωτιέται η εφημερίδα “i” που διανέμεται δωρεάν.

Η Daily Record, μια σκοτσέζικη ταμπλόιντ, εμφανίζει το νέο νόμισμα των 50 πενών που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία του Brexit αντικαθιστώντας τις λέξεις «ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα κράτη» που είναι χαραγμένες πάνω του σε «απομονωμένη, πιο αδύναμη και διχασμένη».

i weekend 1 February 2020

The Sun 1 February 2020

Daily Express 1 February 2020

The Guardian 1 February 2020

Daily Mirror 1 February 2020

Daily Telegraph 1 February 2020

FT 1 February 2020

Daily Mail 1 February 2020

 

Η επόμενη ημέρα του Brexit και οι σχέσεις με την Ε.Ε.

Από την 31η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του έτους το Ηνωμένο Βασίλειο μετατρέπεται σε ένα κράτος – μέλος «εν υπνώσει».

Η χώρα θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης και θα δεσμεύεται πλήρως από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να εκπροσωπείται ούτε στις Συνόδους Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) αλλά ούτε στο Συμβούλιο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήδη οι 73 Βρετανοί ευρωβουλευτές έχουν εγκαταλείψει τα γραφεία τους στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ενώ η σημαία της χώρας έχει υποσταλεί από όλα τα κτήρια που στεγάζουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας επιθυμεί να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει ειδική πρόκληση από τις Βρυξέλλες. Την ίδια χρονική περίοδο το Λονδίνο θα συνεχίσει να καταβάλει κανονικά χρήματα στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Την επόμενη ημέρα του Brexit, την 1η Φεβρουαρίου ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει μια φιλόδοξη και ενδεχομένως μη βιώσιμη προθεσμία μέχρι τα τέλη του 2020 κατά την διάρκεια της  οποίας θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, διαφορετικά το Λονδίνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα απευκταίο σενάριο όπου θα πρέπει να καταφύγει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Κανόνες που θα διέπουν de facto τις σχέσεις των δύο πλευρών και οι οποίο θα μπορούσαν βλάψουν σημαντικά το εμπόριο ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον η χώρα του θα επιδιώξει μια ειδική συμφωνία στο πλαίσιο ΕΕ -Καναδά. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί, ενώ η μεταβατική περίοδος του Λονδίνου ολοκληρώνεται σε έντεκα μόλις μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας  Λέο Βαρανκάρ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι η ΕΕ θα είναι η «ισχυρότερη πλευρά» στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit, ενώ επιμέρους λεπτομέρειες, όπως η πρόσβαση των Δανών και Ολλανδών αλιέων στα ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις. Εκτός όμως από τα βασικό ζήτημα του εμπορίου Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει εντός μόλις 11 μηνών να καταλήξουν σε επιμέρους συμφωνίες για μία σειρά ζητημάτων, όπως η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τη συνεργασία σε ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας και δικαστικής συνεργασίας. Το Λονδίνο μπορεί βάσει της συμφωνίας αποχώρησης να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο έτη, αλλά θα πρέπει να έχει αποστείλει επίσημο αίτημα μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τουρισμός, σπουδές και διαμονής των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέχρι το τέλος του 2020 οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν, εργάζονται ή διαμένουν ή σπουδάζουν στην βρετανική επικράτεια δεν πρόκειται να επηρεαστούν σε κανέναν βαθμό.

Όσοι εξ αυτών επιθυμούν να συνεχίσουν να διαμένουν στη χώρα μετά το τέλος του 2020 θα πρέπει να ζητήσουν τη βρετανική ιθαγένεια.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης, η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης καθώς και  τα ευρωπαϊκά διαβατήρια ζώων όπου αναγράφονται τα εμβόλια και ο ειδικός αριθμός που φέρει ενσωματωμένο κάθε ζώο συντροφιάς, θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι πολίτες των 27 άλλων κρατών – μελών της ΕΕ θα μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε βρετανικό έδαφος, όπως και οι Βρετανοί πολίτες θα απολαμβάνουν το ίδιο δικαίωμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.