Ιστορική προειδοποίηση του Twitter: Ο Τραμπ γράφει fake news

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Twitter  ζήτησε από τους χρήστες του να ελέγξει δύο αναρτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθιστώντας σαφές ότι ο πλανητάρχης δημοσιεύει fake news.

Συγκεκριμένα, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίσε, κάτω από δύο μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ: «Ελέγξτε εάν τα γεγονότα για τις εκλογές διαμέσου ταχυδρομείου είναι σωστά».

Με τις δύο προειδοποιήσεις του το Twitter διέψευσε τα σχόλια ότι ακολουθεί μια πολιτική ανοχής έναντι του Αμερικανού προέδρου. Για πολλούς το ράπισμα στον πλανητάρχη φαίνεται ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας στρατηγικής εναντίον της παραπληροφόρησης.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναρτήσει στο Twitter δύο μηνύματα που ισχυριζόταν ότι η επιστολική ψήφος στην Καλιφόρνια είναι «απάτη», μια ιδέα που συζητήθηκε και ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των επόμενων προεδρικών εκλογών. H επιστολική ψήφος ισχύει στην Καλιφόρνια από το 1962.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε από την αρχή κατά των ειδικών που θεωρούν την επιστολική ψήφο πιο σίγουρη για να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις ανθρώπων στα εκλογικά τμήματα την εποχή της πανδημίας.

«Αυτά τα tweets περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας και επισημάνθηκαν με μια προειδοποίηση για να προσφερθούν επιπλέον στοιχεία για την επιστολική ψήφο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Twitter στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Κάνοντας ένα κλικ στην αρχική προειδοποίηση του Twitter ανοίγει μια σελίδα με μια πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση: «Ο Τραμ κάνει ένα αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι εκλογές με επιστολική ψήφο θα οδηγήσουν σε εκλογική νοθεία». Την ίδια στιγμή το Twitter προσφέρει επιπλέον ενημέρωση για την επιστολική ψήφο από το CNN, την Washington Post και άλλα γνωστά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου θα οδηγούσαν σε εκλογική νοθεία», αναφέρει το Twitter και προσθέτει «Ωστόσο, η επαλήθευση λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου σχετίζεται με εκλογική νοθεία».

Τα δύο παραπλανητικά tweets του Τραμπ  αναφέρονται στην Καλιφόρνια, δηλώνοντας χωρίς αποδείξεις ότι σε οποιονδήποτε που ζει στην Πολιτεία θα του αποσταλούν ψηφοδέλτια, ενώ  στην πραγματικότητα τα ψηφοδέλτια αποστέλλονται μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Πολιτείας.

Τα tweets του Τραμπ φαίνεται ότι «παραβίασαν την πρόσφατα διευρυμένη πολιτική του Twitter», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top