ΑρχικήΚόσμοςΗ Κίνα υποστηρίζει ότι αναπτύχθηκε ιαπωνικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Η Κίνα υποστηρίζει ότι αναπτύχθηκε ιαπωνικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Οι ιατρικές αρχές της Κίνας ανέφεραν πως ένα φάρμακο, που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία, είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό.

Το εν λόγω φάρμακο παρασκευάζεται από τον όμιλο Fujifilm Holdings. Το Πεκίνο έχει αρχίσει ήδη να συνιστά το φάρμακο favipirvir, ενώ, σύμφωνα με το asia.nikkei.com, το οποίο παράχθηκε από την θυγατρική Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται με την επωνυμία Avigan.

«Είναι πολύ ασφαλές και σαφώς αποτελεσματικό», δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας στο Υπουργείο Επιστημών της Κίνας.

Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014, ενώ χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιαπωνία από τον Φεβρουάριο.

Την Τετάρτη, οι μετοχές της Fujifilm σημείωσαν αύξηση 15,4% στο Τόκιο κατά την απογευματινή συνεδρίαση. Τα πρωινά εμπόδια στο χρηματιστήριο ανακόπηκαν μετά από μια γκάμα παραγγελιών αγοράς, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου.

Διεξήχθησαν κλινικές δοκιμές σε 200 ασθενείς στα νοσοκομεία του Γουχάν και του Σεντζέν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο διαγνώστηκαν αρνητικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τα συμπτώματα πνευμονίας ήταν σημαντικά μειωμένα.

Οι ασθενείς που έλαβαν το favipiravir δοκιμάστηκαν αρνητικά μετά από ένα μέσο διάστημα τεσσάρων ημερών, σε σύγκριση με 11 ημέρες στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τον Zhang, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν σαφείς παρενέργειες.

Μια άλλη κλινική δοκιμή στο Γουχάν αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με favipiravir υποχώρησαν σε πυρετό μέσα σε 2,5 ημέρες κατά μέσο όρο, έναντι 4,2 ημερών για άλλους ασθενείς. Παράλληλα, τα συμπτώματα βήχα βελτιώθηκαν μέσα σε 4,6 ημέρες – περίπου 1,4 ημέρες νωρίτερα από ό, τι εκείνοι που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Μόνο το 8,2% των ασθενών που λάμβαναν favipiravir χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το 17,1% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου κατέφυγε σε συσκευές υποστήριξης.

Όπως αναφέρει ο Guardian το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Αλλά πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του φαρμάκου στη Γουϊνά για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορωνοίού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες.