ΑρχικήΚόσμοςΦον Ντερ Λάιεν: «Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν το τέλος...

Φον Ντερ Λάιεν: «Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν το τέλος του 2020»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αν και ήταν να συνεδριάσει αρχικά στις 29 Δεκεμβρίου, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020. «Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ, που όπως υποστηρίζει, μπόρεσε να επιταχύνει τις διαδικασίες μετά και την αποστολή πρόσθετων δεδομένων από την εταιρεία, όπως ζήτησε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων. Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι οι ειδικοί εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υπέβαλαν BioΝTech και Pfizer, στο πλαίσιο της αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο ρυθμός προόδου, σημειώνει ο ΕΜΑ, εξαρτάται από την αξιόπιστη και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα πρόσθετων πληροφοριών από τις εταιρείες που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

«Μετά την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων, που ζήτησε η επιτροπή φαρμάκων CHMP από την εταιρεία και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησης, προγραμματίστηκε έκτακτη συνάντηση της επιτροπής για τις 21 Δεκεμβρίου», αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι η συνάντηση που είχε οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί. «Η CHMP θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατόν και μόνον όταν τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αρκετά ισχυρά και πλήρη για να προσδιοριστεί εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του».

Εφόσον η επιτροπή εγκρίνει την άδεια κυκλοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία λήψης απόφασης με σκοπό τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, με ισχύ σε όλα τα κράτη της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της BILD, που επικαλείται πηγές της Κομισιόν και γερμανικής κυβέρνησης, η επίσπευση των διαδικασιών έγινε μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Οργανισμό ώστε να κάνει τη δουλειά του γρηγορότερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει. 

Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων αυτών, η Bild γράφει ότι ενδέχεται να αρχίσει ο εμβολιασμός στις 26 Δεκεμβρίου στη Γερμανία. Αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, σημαίνει ότι στις ίδιες ημερομηνίες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Ελλάδα.

Η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την Ευρωπαϊκή Ενωση «πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ενώ μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει αναφερθεί σε μία απόφαση «το αργότερον μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.

Το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, ύστερα από τις θετικές αξιολογήσεις των δικών τους ρυθμιστικών αρχών.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις για νέες ιατρικές θεραπείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση, ακολουθώντας συνήθως τη συμβουλή του ρυθμιστικού φορέα.