Ελπιδοφόρος σε Πομπέο: «Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο»

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Στο πλαίσιο της συνάντησής του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Επιπροσθέτως, ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Twitter

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων απέναντι στον υπουργό (Εξωτερικών) Πομπέο για την προθυμία του να ακούσει τις ανησυχίες μου σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στη Μεσόγειο και την “αρπαγή” της Αγίας Σοφίας».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία και την ειρήνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία», συμπλήρωσε. 

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Από τη Δευτέρα έως και το πρωί της Τετάρτης θα παραμείνει στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σούδα.

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top