200.000 με 250.000 πρόσφυγες στα σύνορα της Τουρκίας

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ασκώντας κριτική στη Δύση και τους ηγέτες της, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα Σύρων προσφύγων, αυτή τη φορά από τη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

«Αυτή τη στιγμή, γύρω στους 200.000 με 250.000 πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Προσπαθούμε να τους εμποδίσουμε παίρνοντας κάποια μέτρα, αλλά δεν είναι εύκολο: άνθρωποι είναι και αυτοί», δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια των πόλεων, στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας και επεσήμανε ότι σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία δεν πρόκειται να ορθώσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων από τη γειτονική της Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ ξεκίνησαν, υπό την κάλυψη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ένα νέο κύμα επιθέσεων με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ιντλίμπ, τελευταίας μεγάλης περιοχής της χώρας που εξακολουθεί να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, την πρώτη ημέρα του καινούργιου χρόνου, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από πυραύλους του συριακού πυροβολικού.

Σε έκθεσή του για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε ότι η πόλη Μααράτ αλ Νουμάν και οι αγροτικές περιοχές γύρω από αυτήν έχουν ερημωθεί εξαιτίας των βομβαρδισμών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα καθιστούν εφιαλτική την κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι κατευθύνονται είτε προς την Τουρκία είτε προς περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός στον συριακό Βορρά, όπως οι πόλεις του Αφρίν και του Αλ Μπαμπ.

Ήδη, η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, κάτι που αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top