Η αχρείαστη κουβέντα για τις κόκκινες γραμμές

στην Εξ απορρήτων
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, προχθές το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, τάραξε τα νερά. 

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα που σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Την ίδια μέρα, η Φώφη Γεννήματα έλεγε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 12 μίλια, έστω και αν η χώρα δεν έχει ανακηρύξει, όπως δικαιούται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, την αιγιαλίτιδα στην πλήρη της έκταση.

Σε όλα αυτά υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Εξωτερική πολιτική και κόκκινες γραμμές δεν χαράσσονται σε τηλεοπτικά παράθυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι…αφελής που τόσο καιρό δεν μπαίνει σε κουβέντα για κόκκινες γραμμές δημοσίως. Το Oruc Reis παρανομεί σε όλες τις αποστάσεις ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) και προκαλεί ευθέως την ελληνική εθνική κυριαρχικά, με τη NAVTEX που φτάνει στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων. Τα οποία, βεβαίως, και η χώρα δύναται να επεκτείνει, αλλά όχι ως «καμικάζι», όπως περίπου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το κρίσιμο εθνικό test αυτές τις μέρες είναι στο πεδίο, όπου απαιτείται ψυχραιμία και όχι αχρείαστοι λεονταρισμοί που θα ρίξουν νερό. Η κουβέντα περί κόκκινων γραμμών στο εσωτερικό βλάπτει. Μας ακούνε, άλλωστε, απέναντι…

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments

Τελευταια από Εξ απορρήτων

Go to Top