ΑρχικήΕπικαιρότηταΖει η τυφλή γάτα που κακοποιήθηκε από 2 ανήλικα παιδιά στη Φολέγανδρο

Ζει η τυφλή γάτα που κακοποιήθηκε από 2 ανήλικα παιδιά στη Φολέγανδρο

«Ε και τι έγινε; Παιδιά είναι», απάντησε ο ένας εκ των πατεράδων των δυο παιδιών που κλωτσούσαν με μανία και δίχως έλεος μία τυφλή ανυπεράσπιστη γατούλα στις εγκαταστάσεις πολυτελούς ξενοδοχείου στη Φολέγανδρο.

Τα τέρατα δε γεννιούνται, εμείς τα ανατρέφουμε. Αυτός ο πατέρας ακόμη κι όταν τον ενεκάλεσαν για τις αποτρόπαιες πράξεις του παιδιού του απάντησε με αδιαφορία και μια δικαιολογία-«καραμέλα» λες και του έκαναν παρατήρηση γιατί φώναξε το βλαστάρι του εν ώρα κοινής ησυχίας.

Είναι βαθιά θλιβερό δύο παιδιά δημοτικού να κυνηγούν και να κλωτσούν με μανία μία ανυπεράσπιστη τυφλή γατούλα. Είναι ανησυχητική ως πράξη για την κοινωνία, αν τα παιδιά είναι το μέλλον, τέτοιες τραγωδίες οδηγούν σε απελπισία.

Και δεν είναι το πρώτο τραγικό περιστατικό στη χώρα μας. Ενδεικτικά θα σας πω για το μαύρο σκύλο που έκαψαν ζωντανό τρεις ανήλικοι στην Άρτα (τον Φοίνικα που είναι υιοθετημένος από την Κατερίνα Τσέρτου), για τη σκυλίτσα με τα κουτάβια της που πέρυσι το καλοκαίρι στην Κρήτη ανήλικα παιδιά τα έβαλαν μέσα σε φούρνο και κανείς ποτέ δεν είπε ποια παιδιά το έκαναν (την ηρωίδα σκυλίτσα Μανού υιοθέτησε η Κατρίνα Τσάνταλη), για τη γάτα που επίσης στην Κρήτη πριν λίγες μέρες παιδιά με τα ποδήλατα τους πατούσαν επίτηδες ξανά και ξανά και πόσα άλλα.

Η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού. Η φιλοζωία είναι ζήτημα παιδείας. Η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια. Η κακοποίηση ζώων, ιδίως από παιδιά, αποκαλύπτει τα πιο νοσηρά κομμάτια της κοινωνίας.

Κανένα παιδί που ζει σε μία φυσιολογική οικογένεια (όχι, φυσιολογικές δεν είναι κατ’ ανάγκη οι πυρηνικές οικογένειες με μαμά και μπαμπά εξ όσων αποδεικνύεται) δεν θα βασάνιζε ανηλεώς ένα ανήμπορο τυφλό ζώο.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, πρόκειται για παιδιά με διαταραχές εν δυνάμει μελλοντικούς κακοποιητές και δολοφόνους ανθρώπων. Αυτά δεν είναι προσωπική μου γνώμη, ένα βιβλίο να διαβάσετε ή μια έρευνα του FBI και θα τα βρείτε. Ένα πρόστιμο που τους επεβλήθη δεν αρκεί γιατί δεν προστατεύει ούτε τα ίδια τα παιδιά, ούτε την οικογένειά τους, ούτε τα ζώα αλλά ούτε και την κοινωνία.

Θα έπρεπε να προβλέπει ο νόμος -και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τα ζώα όπως δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός- να υπάρχει μέριμνα για ψυχιατρική αξιολόγηση των παιδιών και των οικογενειών τους και ανάλογες ποινές και ψυχιατρική βοήθεια. Τα παιδιά αυτά πιθανό είναι να κακοποιούνται και τα ίδια και να προβάλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές απέναντι στα ζώα.

Κανένα παιδί και κανένα σκυλί δεν γεννιούνται δολοφόνοι, οι κηδεμόνες τους τα κάνουν. Αυτό ας θυμόμαστε σε κάθε περίπτωση.