ΑρχικήΕπικαιρότηταΎστατη λύση το lockdown - Πυρετώδεις προετοιμασίες για νέες ΜΕΘ

Ύστατη λύση το lockdown – Πυρετώδεις προετοιμασίες για νέες ΜΕΘ

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πλέον γεγονός με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γεμίζουν με ασθενείς που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο τραπέζι το lockdown

«Μπορεί και αύριο (Πέμπτη 24/9), αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία «προοιωνίζονται θύελλα». «Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα». «Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», τόνισε ο κ. Σύψας.
Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξήγησε μιλώντας για το lockdown στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι αυτό που βρίσκεται το τραπέζι, δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξήγησε ο καθηγητής και έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση στις ώρες λειτουργίας δραστηριοτήτων ή να εφαρμοστούν επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαιώσε κι εκείνος ότι δεν έχει αποκλειστεί από τα εργαλεία ένα τοπικό lockdown. Πρόσθεσε ότι παρά τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από τον Ιούλιο τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό και προκαλούν πίεση σιγά –σιγά στο Σύστημα Υγείας. «Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο (τοπικό lockdown) για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί», σημείωσε.

Έρχονται νέες ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κατευθύνεται στην ανάπτυξη νέων κλινών και την μετατροπή τους σε μονάδες γενικών περιστατικών για Covid- 19.
Πιο συγκεκριμένα, τριανταοκτώ προϋπάρχουσες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γενικών περιστατικών, αυτήν την εβδομάδα θα προστεθούν στις 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, ώστε να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες νοσηλευτικές ανάγκες, των πλέον των 69 -μέχρι αυτή τη στιγμή- διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, και μόνο στην Αττική.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την κατασκευή επιπλέον 58 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 4 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

107 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για COVID-19

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί  για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σήμερα, 23/09/20, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.