ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπόθεση Novartis: Πρακτικές εκφοβισμού των μαρτύρων καταγγέλει αμερικανική δικηγορική εταιρεία

Υπόθεση Novartis: Πρακτικές εκφοβισμού των μαρτύρων καταγγέλει αμερικανική δικηγορική εταιρεία

Να σταματήσουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές να ζητούν στοιχεία για την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει για την υπόθεση της Novartis στις ΗΠΑ, ζητεί με επιστολή της δικηγορική εταιρεία στην Αμερική, η οποία μαζί με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τους τρεις Έλληνες μάρτυρες.

Την επιστολή απέστειλαν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και στον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (Greco).

«Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων», αναφέρει στην επιστολή ο δικηγόρος Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρείας “KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP”, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αιτία για την επιστολή – καταγγελία του δικηγόρου Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρείας είναι οι «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελλόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την «υπόθεση Novartis», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αλλά και το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κκ Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Στην εξασέλιδη επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας ο δικηγόρος αναφέρει: «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία».