ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαρδαλιάς: «Στοίχημα η μείωση των μετακινήσεων» - Παπαευαγγέλου: «Είμαστε στο peak του...

Χαρδαλιάς: «Στοίχημα η μείωση των μετακινήσεων» – Παπαευαγγέλου: «Είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος»

«Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων» επεσήμανε κατά στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «είμαστε στο peak του δεύτερου κύματος».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Τι αλλάζει από το βράδυ

Κάνοντας σύσταση να αποφύγουμε τις περιττές μετακινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η μετακίνηση το βράδυ γίνεται ως εξής:

  • Με βεβαίωση εργαζομένου ή SMS 1 και 6
  • Προσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.
  • Delivery επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, και το take away επίσης, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί τον αποκλειστικό λόγο μετακίνησης
  • Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό
  • Όχι άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων, ατομική άσκηση σε συνθέσεις ως 3 άτομα.

«Καλούμε όλους τους οργανισμούς να εφαρμόσουν τη μέγιστη τηλεργασία» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ενημέρωσε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του μέτρου.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και χαρακτηριστικά  ανέφερε: «Αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα. Κύρια χαρακτηριστικά η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αύξηση σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει όπως Φωκίδα, Μεσσηνία, Λέσβος και Κρήτη και ίσως να σχετίζεται με τη συγκομιδή ελιάς». 

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη και ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15-55, ενώ τόνισε ότι γίνονται 350 εισαγωγές τη μέρα.

Ακόμη, είπε ότι δεν είναι σαφές πότε θα αποκλιμακωθεί η εικόνα, καθώς «βλέπουμε συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα. Πιθανολογούμε σε 1-2 βδομάδες μείωση των ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ κι αυτό θα γίνει μόνο με τη μείωση των νέων κρουσμάτων».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Σημαντικός είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλευόνται και είναι άνω των 65 και αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Φαίνεται μια σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν αν και η κατάσταση είναι ακόμη πολύ άσχημη. Οι νοσηλείες θα συνεχιστούν. Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν. Αλλά θέλει χρόνο».

Από την πλευρά του, ο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «υπάρχει σχέδιο για πολιτική επιστράτευση των γιατρών».

Στην ενημέρωση υπήρξε ανατροπή της τελευταίας στιγμής, καθώς δεν μετείχε η Νίκη Κεραμέως που θα ανακοίνωνε αποφάσεις για τα σχολεία. Όπως εξήγησαν, η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει ακόμη, οπότε οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο, από την υπουργό Παιδείας.