Βασιλακόπουλος: «Την Παρασκευή θα αρχίσει να φαίνεται τι κάναμε την Πρωτοχρονιά»

33 mins read

«Προφανώς δεν έχουμε σαφή εικόνα των κρουσμάτων, θεωρώ ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα έχουμε μια καλή εικόνα του που πάει η επιδημία».
Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τα στοιχεία των λυμάτων.
«Γιατί πλέον θα έχει ενσωματωθεί εν πολλοίς η συμπεριφορά μας και οι συνέπειές της στην επιδημία των Χριστουγέννων. Την Παρασκευή θα αρχίσει να φαίνεται, χωρίς να είναι ολοκληρωμένο, τι κάναμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Είμαστε σε ύφεση του δεύτερου κύματος αλλά όχι σε εξαφάνιση. Το δεύτερο κύμα έχει ύφεση και έχουμε πολλούς ‘’συμμάχους’’ για παράδειγμα ο καιρός αυτή τη στιγμή είναι σαν να είναι άνοιξη, εάν τον Ιανουάριο έχουμε κανονικό χειμώνα τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Πρέπει όλα να τα συνυπολογίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι φτάνει η μια εβδομάδα αυστηρού lockdown, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Όσο περισσότερο τόσο καλύτερο, μια εβδομάδα κάτι καλό θα κάνει σίγουρα δεν θα λήξει το όποιο πρόβλημα υπάρχει θες τουλάχιστον δύο εβδομάδες lockdown αλλά κάθε φορά δεν είναι τι μέτρα ανακοινώνεις, είναι σε τι ποσοστό εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα για να έχουν την αποτελεσματικότητα που αναμένεις. Αν συγκρίνεται την έννοια της λέξεως lockdown τον Μάρτιο και την έννοια της λέξεως lockdown το Φθινόπωρο μάλλον οι ίδιες λέξεις έχουν άλλο νόημα. Είναι πολύ πιο χαλαρό το lockdown άρα λιγότερο αποτελεσματικό».
Αναφορικά με την προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό σε σχέση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, σημείωσε: «Έχω προτείνει δημόσια ότι τη στιγμή που ανοίγουμε κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να εμβολιάσουμε ιδίως τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας που είναι εκπαιδευτικοί και κανονικά θα έπρεπε να εμβολιάσουμε και τα μέλη των οικογενειών των μαθητών που είναι ευπαθείς ομάδες κατά προτεραιότητα».
«Δηλαδή ο παππούς και η γιαγιά που εξ ανάγκης ζουν στο ίδιο σπίτι με τα εγγόνια τους θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον παππού με τη γιαγιά που ζουν σε άλλο σπίτι από τα εγγόνια τους. Άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν συλλήβδην όλοι οι εκπαιδευτικοί δηλαδή μια δασκάλα 26-28 ετών προφανώς δεν είναι αν δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, ευπαθής ομάδα αλλά ένας δάσκαλος 55 ετών ο οποίος έχει υπέρταση και λίγο ζάχαρο είναι σαφώς ευπαθής ομάδα και πρέπει να εμβολιαστεί. Εδώ χρειάζεται προτεραιοποίηση», εξήγησε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα εμβολιστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού, ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες που την συμβούλευσαν έκαναν πολύ λάθος προβλέψεις στο ποια εμβόλια θα πάρουν έγκριση και σε ποιο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια έβαλε τα λεφτά της τα στοιχημάτησε με πολύ λανθασμένο τρόπο. Παρήγγειλε 300 εκ. εμβόλια Sanofi GSK το καλοκαίρι όταν τα δεδομένα από τη Sanofi από τις δοκιμές δεν είχαν δημοσιευτεί πουθενά με την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, το εμβόλιο δυστυχώς απέτυχε και επανασχεδιάζεται άρα ούτε στο τέλος του χρόνου δεν είμαστε σίγουροι αν θα το έχουμε».
«Δεν παρήγγειλε καθόλου δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer μέχρι που έφτασε 11 Νοεμβρίου, οπότε παρήγγειλε το εμβόλιο της Pfizer στις 11 Νοεμβρίου με τη συμφωνία να μας παραδώσει η Pfizer σε όλη την ΕΕ τα 200 εκατομμύρια δόσεις δηλαδή για 100 εκατομμύρια πολίτες τέλος Σεπτεμβρίου. Αντίθετα η Αμερική έχει κάνει από το καλοκαίρι συμβόλαιο με τη Pfizer για 600 εκ. δόσεις να τα παραδώσουν μέχρι τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει πολύ πιο γρήγορα συμβόλαια με τη Pfizer όπως επίσης και με τη Moderna», επισήμανε.
«Η ΕΕ έκανε στις 25 Νοεμβρίου συμβόλαιο με την Moderna για 80 εκατομμύρια δόσεις δηλαδή 40 εκατομμύρια άνθρωποι ως εκ τούτου με τα δύο υπάρχοντα συμβόλαια που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΕ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπορεί να εμβολιάσει 140 εκ. για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συλλογική ανοσία θέλουμε το 70 % του πληθυσμού δηλαδή από τα 450 εκατομμύρια που είμαστε θέλουμε τουλάχιστον τα 30 εκατομμύρια να είναι εμβολιασμένα άρα η μόνη μας ελπίδα είναι να μπει στο παιχνίδι και η Astra με την οποία υπάρχει συμβόλαιο από το καλοκαίρι για 300 εκατ. δόσεις αλλά δυστυχώς επειδή οι μελέτες της Astra είναι πολύπλοκες σχεδιαστικά δηλαδή έχουν ακολουθήσει ένα διαφορετικό πρωτόκολλο από χώρα σε χώρα ο EMA καθυστερεί πολύ την έγκριση του εμβολίου της Astra. Υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην ΕΕ που οφείλονται στις επιλογές που έκανε», σημείωσε επιπρόσθετα.
«Εγώ αυτό το οποίο ελπίζω στην καλύτερη των περιπτώσεων να πετύχουμε μέχρι το Πάσχα είναι να εμβολιάσουμε τους υγειονομικούς και τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες και έχοντες σοβαρά ευπαθείς ομάδες ώστε πλέον μικρό ποσοστό αυτών που θα νοσούν στην κοινότητα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο δηλαδή θα αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας», κατέληξε.

Facebook Comments