ΑρχικήΕπικαιρότηταΤζ. Πάιατ: «Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας είναι ξεκάθαρη υποχώρηση από την...

Τζ. Πάιατ: «Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας είναι ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ,  τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να την βοηθήσουν να προοδεύσει στην οικονομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Μεγάλης σημασίας η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο κ. Πάιατ επισήμανε και τη μεγάλης σημασίας επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει μια φανταστική ευκαιρία να αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε «Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση. Δεμένη με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις. Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο».

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι δεν έχει δει το κείμενο και υπογράμμισε ότι η κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Χαρακτηριστικά είπε «Κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας».