Τσίπρας: «Δεν σας έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες κ. Μητσοτάκη, τους έχετε κουράσει»

26 mins read

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών», σημείωσε και ότι απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης. «Πιστεύω βαθιά ότι η αφοσίωση χωρίς κομματικούς λογαριασμούς και η προσπάθεια να σωθούν όσες ανθρώπινες ζωές είναι δυνατόν, πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας», είπε.
«Θα πρέπει όμως για να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στην κοινωνία, να διδαχθούμε από τα λάθη και τις παραλείψεις (…) Το αύριο προβλέπεται να είναι δύσκολο (…) Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ότι αναμένεται ένα τρίτο και ισχυρότερο κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει χτες, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο του πληθυσμό, είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Αν καλλιεργήσουμε τον εφησυχασμό, ότι με το εμβόλιο, με το καλοκαίρι, με τη βοήθεια του Θεού το κακό θα περάσει. Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:«Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις».
«Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», τόνισε.
Καταλόγισε πολύ σοβαρές ευθύνες στον πρωθυπουργό, για τον οποίο όπως είπε, «δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία».
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, έκανε λόγο για παλινωδίες: «Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα