Τσιόδρας: «Γιατί και σε ποιους θα χορηγήσουμε κολχικίνη»

7 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κορωνοϊό, ρωτήθηκε για την χρήση της κολχικίνης στους νοσούντες του ιού.

Αρχικά, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «Σχετικά με την καρδιοτοξικότητα του νέου κορωνοϊού, όντως φαίνεται ότι αυτό ισχύει, με άγνωστο μέχρι στιγμής μηχανισμό. Ξέρουμε ότι μπορεί να προκληθούν φλεγμονές στην καρδιά ή από μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε το ενδεχόμενο εμφράγματος μυοκαρδίου».

Και πρόσθεσε «Φαίνεται ότι και αυτός ο ιός έχει κάποια καρδιοτοξικότητα. Δεν είναι ακριβώς γνωστό με ποιο μηχανισμό το κάνει. Ομάδα των καθηγητών από την Ελλάδα είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί την χρήση ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου, το οποίο λέγεται κολχικίνη και παρόμοιες δράσεις ακολουθούνται και από άλλους επιστήμονες στο εξωτερικό».

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «Το φάρμακο αυτό ενδεχομένως να έχει μια προστασία για την καρδιά και γι’ αυτό θα το δώσουμε, στα πλαίσια ενός πολύ καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου. Και ελπίζουμε να δουλέψει και να προστατεύσει ακόμη περισσότερο από επιπλοκές τους νοσούντες στο νοσοκομείο».

Facebook Comments