Τουρκικό δικαστήριο για την Αγιά Σοφιά: «Μπορεί να γίνει τζαμί με απόφαση Ερντογάν»

39 mins read

Η γνωμοδότηση του τουρκικού δικαστηρίου κρίνει ότι νομίμως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε κάνει μουσείο της Αγιά Σοφιά. Ωστόσο, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα από τον Ερντογάν ώστε να μην είναι πια μουσείο και να μετατραπεί σε τζαμί, όπως απεφάνθη το τουρκικό δικαστήριο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο.

Ωστόσο, στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. 

Πετάει λοιπόν το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Τι προηγήθηκε

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, αναφορικά με την υπόθεση της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της ή μη σε τζαμί.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα μετά την προσφυγή από δύο ΜΚΟ, οι οποίες αιτήθηκαν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση, όπως εξηγούσαν χθες διεθνή Μέσα, είναι πιθανό να μην ληφθεί σήμερα.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη. Στο επίκεντρο επίσης ζητήματα όπως η Λιβύη και η πανδημία του κορωνοϊού.

Ηχηρή παρέμβαση Πομπέο

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται ότι «αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του – που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

Ο Αμερικανός  πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε   ανάρτησή του στο Twitter    έχει τονίσει  την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Από την πλευρά της η Άγκυρα απάντησε λέγοντας πως αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας ο Ναός.

 «Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας. Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προειδοποιήσεων και επιβολής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Μήνυμα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Φερέκιοϊ, είπε  ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα».

Ανέφερε ότι «το έτος 2016 αποστείλαμε Γράμμα εις τον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου».

Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

Σε αντίθεση με χθες Τετάρτη και τα εκτενή πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για την Αγιά Σοφιά, σήμερα ο τουρκικός Τύπος ρίχνει τους τόνους.

«Η Τουρκία περιμένει την είδηση», γράφει η Yeni Safak, «περιμένουμε ευχάριστα νέα για την Αγιά Σοφιά», αναφέρει η Turkiye.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα