ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο μήνυμα του Τσιόδρα για τους Ρομά: «Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτοι»

Το μήνυμα του Τσιόδρα για τους Ρομά: «Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτοι»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως έχουμε 56 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 2.011.

Τέσσερις θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό σημειώθηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 90.

Η ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών έχει το 30,8% των κρουσμάτων, μεταξύ 40 και 64 ετών είναι το 45,2% των κρουσμάτων, 65 ετών και άνω το 21,3% των κρουσμάτων και στην ηλικία κάτω των 17 ετών, είναι λιγότερο από το 2,8%.

Επίσης από το σύνολο των κρουσμάτων τα 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 776 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σημειώνεται ότι από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, 77 αφορούν σε διασωληνωμένους ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Θετικό είναι το γεγονός ότι 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχετικά με τους 90 θανάτους που έχουμε συνολικά στη χώρα, οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 35432 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού.

Αναφερόμενος στους Ρομά, τόνισε πως «δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα».

«Δεν υπάρχει χώρος για φόβο, μίση, διακρίσεις και διχασμό» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: «Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Αναφερόμενος στο θέμα του οικισμού της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως, πέραν της καραντίνας, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλίας, απαγορεύεται κάθε μορφή πλανόδιου εμπορίου, ενώ πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων στον οικισμό θα γίνουν έλεγχοι και σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες και θα οριστούν διαμεσολαβητές στους δήμους. Επίσης, όπως τόνισε,οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και των δομών υγείας της περιφερειακής ενότητας Λάρισας και στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, το παράδειγμα της Λάρισας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς- ενώ, αναφερόμενος στο κλείσιμο των εκκλησιών, ξεκαθάρισε πως «οι χώροι λατρείας είναι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις λατρείες».