ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι θα γίνει με τον ένοχο ευρωβουλευτή Λαγό- «Κρύβεται» στις Βρυξέλλες

Τι θα γίνει με τον ένοχο ευρωβουλευτή Λαγό- «Κρύβεται» στις Βρυξέλλες

Ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Πειραιά και νυν «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Γύρω από το όνομά του είχε ξεσπάσει θόρυβος το Μάιο του 2019, όταν ο Μιχαλολιάκος, τον τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής αποπέμποντας τους Γ. Επιτήδειο και Λ. Φουντούλη που μπορούσαν να τον απειλήσουν στη σταυροδότηση. Στόχος, ήταν ο Λαγός να εκλεγεί πάση θυσία ώστε να έχει ως ευρωβουλευτής, ασυλία.

Όμως, λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2019 κι ενώ είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, από τη Χρυσή Αυγή.

Επιπλέον, ο Γιάννης Λαγός μόλις γνωστοποιήθηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου ανήρτησε ένα προκλητικό tweet επισημαίνοντα μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα».

Επιστολή στις Βρυξέλλες

Μια μέρα προτού ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος ένοχος για συμμετοχή και διεύθυνση, ο Λαγός, φορώντας κοινοβουλευτικό μανδύα, έστειλε επιστολή στους Ευρωβουλευτές επικαλούμενος το «κράτος δικαίου» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Γιάννης Λαγός σημειώνει ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και προσθέτει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Από το 2015, όταν αποφυλακίστηκε, στον Γ. Λαγό επιβλήθηκαν αυστηροί όροι. Οι πιο βασικοί ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η µη συµµετοχή του σε δηµόσιες συναθροίσεις, ενώ του έχει επιβληθεί επίσης να δίνει το «παρών» στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής του. Κατά συνέπεια για να ταξιδέψει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα πρέπει να κάνει αίτηµα για άρση του περιοριστικού όρου της εξόδου από την Ελλάδα.

Τι θα γίνει με την ασυλία

Το φλέγον ζήτημα τώρα είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα επιβολής και εκτέλεσης της ποινής που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με την ασυλία, που ο Λαγός απολαμβάνει, ως ευρωβουλευτής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Όμως, αντιθέτως µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα.

Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.