ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι σημαίνει το οθωμανικό ξίφος του ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Τι σημαίνει το οθωμανικό ξίφος του ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Ο ανώτατος Τούρκος Ιμάμης Ερμπάς, όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν από την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά σαν τζαμί, ανέβηκε στον άμβωνα υποβασταζόμενος από οθωμανικό ξίφος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αντικαθεστωτικός και εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάζ Μποζκούρτ, η κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία και έχει ισχυρούς συμβολισμούς.

Το ξίφος συμβολίζει την κατάκτηση και το κράτησε ο Ιμάμης θέλοντας να δώσει και άλλη διάσταση στην κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ήθελε έτσι να συμβολίσει τα νέο-οθωμανικά σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν,  που τραβάει διαχωριστική γραμμή από την πολιτική του Κεμάλ Ατατούρκ. Η Τουρκία ονειρεύεται να γίνει ξανά Αυτοκρατορία και μάλιστα ισλαμιστική.

Ο ιμάμης είπε στο κήρυγμά του: «Η λαχτάρα του Έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».