ΑρχικήΕπικαιρότηταΤην αναβολή των εργασιών του Oruc Reis ανακοίνωσε η Τουρκία

Την αναβολή των εργασιών του Oruc Reis ανακοίνωσε η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή των σεισμικών ερευνών του τουρκικού πλοίου Oruc Reis.

Ο Καλίν τόνισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ, μιλώντας στο CNN Turk, δήλωσε «Στην τελευταία μας Navtex, η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες, περιμένουμε  (σ.σ. για το Oruc Reis) για ένα χρονικό διάστημα».

Όπως είπε «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)», ενώ διευκρίνισε ότι η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Ακόμη, είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε υπερβολικά τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.