Θεοχάρης: «Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά – Ανοιχτή η τουριστική βιομηχανία το καλοκαίρι»

29 mins read

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε στο Bloomberg για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, τις επόμενες κινήσεις, και τις άμεσες ενέργειες στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης.

Η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη

-Πότε σχεδιάζετε να ανοίξετε ξανά τα ελληνικά ξενοδοχεία;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση και η κυβέρνησή μας με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ νωρίς, πολύ αποφασιστικά και πολύ γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια πολύ – πολύ επίπεδη καμπύλη και είμαστε πολύ ευτυχείς που λέμε ότι καταφέραμε να το πετύχουμε, αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, ξεκινάμε τώρα για μια νέα φάση άρσης των μέτρων.

Απόψε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα, οπότε δε θέλω να προλάβω τις ανακοινώσεις του, αλλά βεβαίως ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα να αίρουμε τους περιορισμούς.

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά και σίγουρα οι εσωτερικοί περιορισμοί θα αρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πρέπει να έχουμε όλους τους τομείς της τουριστικής οικονομίας σε λειτουργική κατάσταση, ίσως με εξαίρεση τις πτήσεις που πρέπει να συμφωνηθούν – ξέρετε- μεταξύ των διαφόρων χωρών και ιδίως με την ΕΕ.

– Πρώτα απ ‘ όλα τι είδους λειτουργική κατάσταση… δηλαδή θα υπάρξει κοινωνική αποστασιοποίηση ή τι θα γίνει με τους μεγάλους χώρους ή τα λόμπι των ξενοδοχείων ή τις παραλίες;

Ναι, φυσικά πρέπει να ζήσουμε στην μετά τον Covid εποχή με διαφορετικά είδη λειτουργικών κανόνων σε ξενοδοχεία, λεωφορεία κ.λπ. Θα τους ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις μεταξύ των ειδικών, των ειδικών στον τομέα της υγείας και των ειδικού του υπουργείου τουρισμού είναι σε εξέλιξη και στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και θα δημοσιοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες.

Μιλάμε για αποστασιοποίηση, ώστε να μην έχουμε τον συνωστισμό που συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στοχεύουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την ίδια φιλική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα που οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά και αγαπούν, όταν έρχονται στην Ελλάδα.

– Ανησυχείτε; Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι ξένοι τουρίστες δε θα κολλήσουν τον ντόπιο πληθυσμό; Ή ότι οι άνθρωποι από τις πόλεις δε θα κολλήσουν τους κατοίκους των νησιών; Θα υπάρξει ένα υγειονομικό διαβατήριο, βραχιολάκι; Θα είναι σε καραντίνα; Πώς θα λειτουργήσει;

Φυσικά η καραντίνα δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είχαμε μεγάλη επιτυχία ως προς τον επιθετικό εντοπισμό των επαφών και τα τεστ. Το κάναμε αυτό, όταν εντοπίζαμε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος τεστ που συζητάμε με τους ειδικούς της υγείας, ώστε να μπορεί κανείς να ταξιδέψει.

Ιδανικά μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει την απαιτούμενη ηγετική ικανότητα, ώστε να επισπεύσει τις συνομιλίες και τις συμφωνίες, αλλά ακόμα και αν αυτό δε συμβεί, είμαστε πρόθυμοι να καθιερώσουμε τους δικούς μας κανόνες και φυσικά να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε επ’ αυτών με τις χώρες από τις οποίες έχουμε επισκέπτες, και άλλες χώρες πέραν της ΕΕ.

– Αυτή τη στιγμή τί είδους κανόνες; Πρόκειται για ένα υγειονομικό διαβατήριο; Τι έχετε στο μυαλό σας;

Μπορείτε να φανταστείτε ότι κάθε εβδομάδα ο τομέας της τεχνολογίας υγείας βρίσκει καλύτερα διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για μία συνεχή δουλειά για να αποφασιστεί το είδος των διαδικασιών που απαιτούνται πριν από το ταξίδι, στα αεροδρόμια, μέσα στα αεροσκάφη, και βέβαια στη διάρκεια της διαμονής των ανθρώπων μαζί μας, σε συνάρτηση με το τι κάνουν, στις παραλίες, στις πισίνες, στα ξενοδοχεία, στο πρωινό κτλ.

Όπως είπα, θέτουμε αυτούς τους κανόνες και κανονισμούς, θα τους συζητήσουμε διεξοδικά με τη βιομηχανία [του τουρισμού], ώστε και να ικανοποιούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν αλλά και να είναι επαρκείς. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όσον αφορά τον αδιάκοπο εντοπισμό των περιπτώσεων Covid 19.

Καταφέραμε να πετύχουμε στην προστασία της υγείας των πολιτών μας. Θα κάνουμε το ίδιο προστατεύοντας την υγεία των επισκεπτών μας, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα υγείας μας, το οποίο ενισχύθηκε στη διάρκεια αυτής της κρίσης, – βρισκόμαστε σε μία πολύ ισχυρότερη θέση όσον αφορά το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας – θα είναι επαρκές να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε περιπτώσεις ενδεχομένως ανακύψουν.

Facebook Comments