Θεοδωρίδου: «Σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα ένα περιστατικό θρόμβωσης»

7 mins read

Για το εμβόλιο της Astrazeneca και την θρόμβωση, μια υπόθεση που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον κόσμο, μίλησε σήμερα η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα. «Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», είπε.

Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά».

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Facebook Comments