ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων- Τι λένε Μαγιορκίνης και...

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων- Τι λένε Μαγιορκίνης και Μόσιαλος

Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιβολή νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Σχετικά με τα σχολεία πάντως το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει δύο πιθανά σενάρια.

Ο  καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ανοίξουν με μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις. «Όταν ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγάλος στους κλειστούς χώρους, τα αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ισχύουν στα σχολεία, δεν μπορούν να είναι εξαίρεση», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των μαθητών πρέπει να είναι μικρότερος» και συμολήρωσε ότι «πρέπει να έχουμε περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας όπως στην Δανία και την Ιταλία νοικιάζοντας ακόμη και άλλους χώρους». Επιπλέον υππογράμμισε πως η τηλεκπαίδευση, δεν πρέπει να αποτελεί δεύτερη επιλογή, αλλά κύρια μέθοδο διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

Μάλιστα τόνισε ότι «δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά έχουν μικρότερο ιικό φορτίο, άρα νοσούν πιο σπάνια σε σχέση με τους ενήλικες. Απλά δεν αναπτύσσουν βαριά νοσηλεία τα παιδιά γιατί είναι πιο ήπια η νόσος ή θα είναι ασυμπτωματικά, με βάση τις παγκόσμιες μελέτες που έχουν γίνει».

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τονίζοντας ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ή σε δύο φάσεις.

Όσον αφορά στο άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών)».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις. «Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου – Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.