ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροειδοποίηση Σχοινά στην Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση

Προειδοποίηση Σχοινά στην Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum.
«Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση, και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν» τόνισε ο κ. Σχοινάς.
«Σας διαβεβαιώ ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ’ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα».
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, από την πλευρά της Τουρκίας, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα να παγιωθούν και προειδοποίησε: «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».
Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα.
Αδιανόητο να μην έχει ακόμη η Ε.Ε ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι είναι “αδιανόητο” το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει υιοθετήσει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική και τόνισε πως από την αρχή της θητείας της στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεσμευτήκαμε για μια Νέα, Ολοκληρωμένη, Συνεκτική, Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως κανόνα την αλληλεγγύη και την δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και θα προϋποθέτει την ισχυρή προστασία των συνόρων μας. Που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του 2016 όταν λίγοι εμπόδισαν τους πολλούς να κινηθούν μπροστά για να λυθεί το πρόβλημα».
Παράλληλα, παρατήρησε πως «η καθολική, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στήριξη των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η νέα προοπτική είναι τώρα εφικτή».
Όπως είπε την ερχόμενη Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει το νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων στις χώρες τους αντί να βάζουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών η δουλεμπόρων στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
  2. Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Μια τετοια πρόδρομο λειτουργία είδαμε στον Έβρο.
  3. Στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη με μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Ακολούθως ανέλυσε τους τρεις αυτούς άξονες και σημείωσε:

  1. Συμφωνία σημαίνει επιστροφές στις χώρες τους όσων δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου. Με κίνητρα, με ανθρωπιά, με κανόνες, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις αμφίδρομου συμφέροντος.
  2. Διαχείριση συνόρων σημαίνει, ισχυρά σύνορα. Με την υποστήριξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Επανδρωμένης με ικανό αριθμό συνοριοφυλάκων, που θα φέρει οπλισμό και που θα εκπαιδεύεται στο περιβάλλον και τις συνθήκες των συνόρων: επιχειρησιακές, κλιματολογικές, φυσικές.

Με τη δική μας πρόταση η Frontex αποκτά πια δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά χιλιάδες άνδρες, μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Μόνιμα με ευρωπαϊκά διακριτικά στις στολές τους, όχι απεσταλμένους ενός εθνικού σώματος. Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το προσωπικό αυτό θα οπλοφορεί, θα μπορεί να βασιστεί σε ευρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλοία και ελικόπτερα.

  1. Επιμερισμός σημαίνει ευθύνη και δίκαιη κατανομή μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που θα καθιστά την μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου επιτακτική, αναγκαία, εξασφαλισμένη στη πράξη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζει τη μεταναστευτική πολιτική της σε εξωτερική ανάθεση (outsourcing). Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αισιοδοξώ όμως ότι αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις θα μας ακολουθήσουν. Αυτές άλλωστε έχουν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του τελικού πακέτου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.
Στη Λέσβο έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος
Σε σχέση με τα γεγονότα στη Λέσβο ο κ. Σχοινάς είπε ότι «έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος που θα μας θυμίζει πάντα τι δεν πρέπει να επαναληφθεί» και συνέχισε: «Εμείς, ως Επιτροπή, δεν επενδύσαμε ποτέ στον πόνο και την αγωνία των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Δεν παίξαμε με τις ελπίδες των ντόπιων συμπολιτών μας, αλλά ούτε και θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τους διακινητές και εμπόρους ψυχών».
Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συνεισφέρει συνολικά στη πατρίδα μας περισσότερα από 2,6 δισ. για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα διέθεσε έκτακτες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοιού σε δομές φιλοξενίας και η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αντιστοιχούν σε πλειάδα πολιτικών που μπορούν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Η απόλυτη προτεραιότητα μας της Κομισιόν βραχυπρόθεσμα είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Ήδη έχει χρηματοδοτήσει τη ναύλωση πλοίου που διατίθεται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, εφόσον το χρειαστεί για τη φιλοξενία 1600 συνανθρώπων μας.
Έχει συνδράμει τις ελληνικές αρχές ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις φιλοξενίας ευπαθών ατόμων σε προσωρινό camp.
Έχει ήδη κινητοποιηθεί μετά από την άμεση πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στον οποίο συνδράμουν ήδη περισσότερες από 10 χώρες και αναμένονται και οι υπόλοιπες τις επόμενες ημέρες.
Από κοινού με την Γερμανική κυβέρνηση, την Καγκελάριο Μέρκελ που προεδρεύει στο Συμβούλιο και τον αρμόδιο υπουργό Ζέεχοφερ, με τον οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια από κοινού για την άμεση διαχείριση της κρίσης. Ένα νέο κύμα μετεγκατάστασης ευπαθών ομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μεσοπρόθεσμα η Κομισιόν θα εργαστεί στενά με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου, πιλοτικού κέντρου στη Λέσβο που δεν θα θυμίζει το αίσχος της Μόριας και θα συμβολίζει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Τώρα είναι η ώρα της ψυχραιμίας και της ευθύνης για όλους», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και για την κατάσταση στο μεταναστευτικό ανέφερε τα εξής στοιχεία:
Τον Μάρτιο, μόνο στα νησιά φιλοξενούνταν 42000 άνθρωποι. Σήμερα φιλοξενούνται 27000.
Στη Λέσβο υπήρχαν σχεδόν 25.000 άνθρωποι και σήμερα υπάρχουν 12.000 που συνεχώς μειώνονται.
Στη Μόρια διέμεναν 1200 ασυνόδευτοι ανήλικοι τον Μάρτιο και όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά είχαν μείνει 400, για τους οποίους πετύχαμε άμεσα την μετεγκατάσταση τους σε 10 Κράτη Μέλη με την συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.