ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - «Κληρώνει» για εμπορικά κέντρα, click inside και κέντρα...

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – «Κληρώνει» για εμπορικά κέντρα, click inside και κέντρα αισθητικής

Η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα, κληθείσα να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών ανά περιοχή, την πορεία των ενεργών κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση γίνεται με φόντο την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα επόμενα σήματα ανοίγματος της αγοράς, όπως των κέντρων αισθητικής, των εμπορικών κέντρων αλλά- αν το επιτρέψουν τα δεδομένα- και την κατάργηση του click inside. Οι πληροφορίες θέλουν τους ειδικούς να εισηγούνται την κατάργηση των περιορισμών στο λιανεμπόριο να ξεκινούν από τις 26 Απριλίου.

Τα συμπεράσματα των επιδημιολόγων θα τεθούν υπόψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμώνων που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Η εισήγηση του Αδ. Γεωργιάδη

Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων -τόσο αυτών που λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους όσο και αυτά σε κλειστούς- και η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου, ώστε να μην χρειάζεται καν το click inside (παρά μόνο οι υπόλοιποι περιορισμοί για αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, μάσκες κλπ).

Το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιηθεί για να πειστούν οι λοιμωξιολόγοι, θα είναι τα self test. Εφόσον υπάρξουν οι σχετικές προμήθειες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με την υποχρέωση όμως των εργαζομένων να κάνουν δύο self test ο καθένας ανά εβδομάδα. Στα ατομικά τεστ η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Η λογική είναι η εξής: εμπιστευόμαστε τους πολίτες, ανοίγουμε σταδιακά τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση ύστερα από έξι μήνες περιορισμών και ζητάμε από όσους εντοπίζονται θετικοί να αυτοπεριορίζονται προκειμένου να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό αριθμό εμβολιασμών και την ανοσία της αγέλης.