Συναγερμός στον ΕΟΔΥ- Τουλάχιστον 10 κρούσματα στο Άγιο Όρος

13 mins read

Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, που τέθηκε ήδη σε καραντίνα.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει εσπευσμένα στον Άθω για την διενέργεια ελέγχων καθώς εκφράζονται φόβοι ευρείας διασποράς του ιού στην αθωνική πολιτεία.
Οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί έως τώρα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και μάλιστα ένας μοναχός μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Τουλάχιστον ένα κρούσμα εντοπίστηκε στη μονή Χελανδαρίου και άλλο ένα στην Λακοσκήτη, στην περιοχή της Προβάτας. Ουδείς όμως μπορεί να βάλει το «χέρι στο ευαγγέλιο» ότι ο ιός δεν έχει διαβεί τις πόρτες και άλλων μοναστηριών, σκητών αλλά και κελιών, δεδομένου ότι τα μέτρα προστασίας λόγω και της φύσης της αγιορείτικης κοινωνίας, φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκή ή δεν τηρήθηκαν με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα.
Μολονότι η Ιερά Κοινότητα έκλεισε για ένα διάστημα τις πύλες του Αγίου Όρους για τους προσκυνητές στη συνέχεια τα μέτρα χαλάρωσαν, όπως και στην κοσμική κοινωνία, και πλέον οι μονές δέχονταν ελάχιστους έξωθεν επισκέπτες, με μονό έλεγχο τη θερμομέτρηση τους, όπως και στους μοναχούς που μπαινοβγαίνουν στον Άθω, στα λιμάνια επιβίβασης, στην Ουρανούπολη και την Ιερισσό.
Σημειώνεται ότι οι κοσμικοί εργαζόμενοι υποχρεούνται να φορούνε μάσκα σε κρατικές υπηρεσίες ενώ σχεδόν κανένας μοναχός δεν τηρεί το μέτρο, πολύ περισσότερο στις θρησκευτικές συνάξεις και τελετές όπου εκ των πραγμάτων συνωστίζονται πολλοί εξ αυτών.
Η κατάσταση έχει θορυβήσει στην Ιερά Κοινότητα που συνέρχεται στις Καρυές ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή αυστηρών μέτρων από πλευράς πολιτείας, δικαίωμα που απορρέει από τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη, δεδομένου ότι το ζήτημα άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Είναι αρκετοί, πάντως, εντός και εκτός Άθω που επιρρίπτουν ευθύνες για χαλαρή αντιμετώπιση της προστασίας του Αγίου Όρους από τον COVID-19 στην Πολιτεία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα