ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον Άρειο Πάγο η αναίρεση της Ξ. Δημητρίου για τη χορήγηση άδειας...

Στον Άρειο Πάγο η αναίρεση της Ξ. Δημητρίου για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα

Σήμερα θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε περίπτωση που το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε το αίτημα για άδεια του αρχιδολοφόνου της 17Ν θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο Βόλου αλλά με άλλη σύνθεση.

Τα ερωτήματα για την απόφαση της κ. Δημητρίου

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, καθώς αποκαλύπτεται ότι για την αναίρεση στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου, με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7ης άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρχε αρνητική εισήγηση από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο για αναίρεση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου η κ. Δημητρίου επικαλείται τρεις γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι οποίες αναφέρουν ότι οι πολυισοβίτες δικαιούνται αδείας εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Επιπλέον, αναγράφει ότι αφού δέχτηκε το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου πως δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση αδείας κακώς μπήκε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Όπως υποστηρίζει ο αντεισαγγελέας, πέραν από τα νομικά θέματα, το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα “έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων”, δηλαδή είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αν του δοθεί άδεια.

Τα παραπάνω προκαλούν ερωτηματικά καθώς η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διευκολύνει προεκλογικά την κυβέρνηση. Αυτό γιατί διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη με νέο κύμα καταδρομικών επιθέσεων από τους υποστηρικτές του αρχιτρομοκράτης της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα μόλις λίγες ημέρες πριν τις κάλπες.