ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο σφυρί οι «ελληνικές Μαλδίβες» - Τα 10 μαγικά νησάκια του Ευβοϊκού

Στο σφυρί οι «ελληνικές Μαλδίβες» – Τα 10 μαγικά νησάκια του Ευβοϊκού

Στο σφυρί βγαίνει το Μάρτιο το μερίδιο το οποίο κατέχει ο Μαρής Εμπειρίκος στο σύμπλεγμα των Πεταλιών ή τις ελληνικές Μαλδίβες, όπως είναι γνωστά τα 10 νησάκια στον νότιο Ευβοϊκό. Η πρώτη τιμή προσφοράς ανέρχεται στα 25,74 εκατ. ευρώ.

Σε δημοπρασία θα βγει, συγκεκριμένα, το 50% των μετοχών της εταιρείας Πεταλιοί ΑΕ, που κατέχουν το σύνολο της ιδιοκτησίας της οικογένειας Εμπειρίκου στα 10 νησάκια προκειμένου να πληρωθεί χρέος σε τράπεζα. Η τράπεζα προχώρησε στην κατάσχεση των μετοχών της εταιρείας και στον πλειστηριασμό τους , για την είσπραξή της οφειλής, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο 50% των μετοχών της εταιρείας Πεταλιοί ΑΕ ανήκει στον εφοπλιστή Ηλία Καρνέση και βασικό μέτοχο της εταιρείας Ελινόϊλ. Στην εταιρεία έχει περιέλθει η κυριότητα δύο εκ των νησιών του συμπλέγματος και συγκεκριμένα το Τραγονήσι και το Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι).

Η αξία  των 10 νησιών στα χαρτιά  ανέρχεται  στα 77 εκατ. ευρώ και έτσι για το 50% της αξίας  τα 38 εκατ. ευρώ .

Η υπόθεση έχει προκαλέσει εντύπωση, καθώς πρόκειται για έναν καλοκαιρινό προορισμό με εντυπωσιακή ομορφιά, μεγάλη ιστορία και επιφανείς επισκέπτες από τον χώρο της Τέχνης.

Τη δεκαετία του ’60 και του  70 έγινε περιζήτητος καλοκαιρινός προορισμός για διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο.  Ήταν αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Κάλας, η οποίας το καλοκαίρι του 1969  απόλαυσε τις διακοπές της εκεί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι. Ακόμη, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ αλλά και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έκαναν τα μπάνια τους στις ακτές των νησιών.

Η πρόσβαση στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών γίνεται μόνο με ιδιωτικό μέσο καθώς δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση επειδή τα περισσότερα είναι ιδιωτικά. Είναι καλυμμένα με πεύκα, αγριελιές, κέδρους, παλιούρια και ρείκια και διατηρούν την ονομασία τους από την αρχαιότητα.

«Ελληνικές Μαλβίδες»

Οι Πεταλιοί είναι γνωστοί ως «Ελληνικές Μαλβίδες»  λόγω του σχηματισμού τους και των έντονων χρωμάτων της θάλασσας. Βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό, απέναντι από τον όρμο του Μαρμαρίου που απέχει 50 λεπτά από την Ραφήνα.

Οι Πεταλιοί ανήκουν στον δήμο της Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.

Ιστορική Αναδρομή 

Την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β τα έκανε δώρο στην ανιψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο. Αργότερα ο πρίγκιπας Γεώργιος πούλησε τα νησάκια στον εφοπλιστή Εμπειρίκο.

Ένα τμήμα της έκτασης πουλήθηκε σε πλούσιους και διάσημους και σήμερα μέρος της ιδιοκτησίας ανήκει στον γιο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Μαρή, την ανιψιά του και τον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση. Στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, την Μεγαλόνησο υπάρχουν τα αρχοντικά των Εμπειρίκων και του Καρνέση αλλά και μαρίνες για τα σκάφη.

Τα νησιά δεν είναι επισκέψιμα αλλά οι παραλίες είναι προσβάσιμες με σκάφος από την θάλασσα σε όλους.

Με βραχώδεις ακτές και αμμουδερές χρυσές παραλίες, τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό.

Η εντυπωσιακή ομορφιά των νησιών, η ηρεμία αλλά και το ότι μπορούν να αποτελέσουν κρησφύγετο για τους διάσημους, τα έκανε πόλο έλξης στην δεκαετία του 1960 και 1970 για τους πλούσιους και διάσημους της εποχής.

 

Την δεκαετία του 1980 η κόρη του Πικάσο, Παλόμα αγόρασε μία μεγάλη έκταση στην Μεγαλόνησο και έφτιαξε την θερινή κατοικία της. Μαζί με τον αδερφό της Κλοντ ανακαίνισαν τους βασιλικούς στάβλους της βασίλισσας Όλγας και έφτιαξαν ένα θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια, τα οποία διακόσμησαν με διάσημους πίνακες του πατέρα τους.

Πριν από μερικά χρόνια πούλησαν την έκταση τους και τις θερινές κατοικίες στην κόρη του επιχειρηματία, Γιώργου Δαυίδ.

Η αξία του νησιωτικού συμπλέγματος ανά νησί

Η αξία της νήσου Μεγαλόνησος, μη υπολογιζόμενης της επιφάνειας των 170 στρεμμάτων που έχει ήδη πωληθεί σε τρίτο, ανέρχεται σε 39.840.837 ευρώ.

της νήσου Χερσονήσι σε 15.080.727 ευρώ,

της νήσου Τραγονήσι σε 12.567.273 ευρώ,

της νήσου Λαμπερούσα σε 8.378.182 ευρώ, 

της νήσου Λουλούδι σε 364.700 ευρώ. 

της νήσου Μακρονήσι σε 399.859 ευρώ,

της νήσου Φούντας σε 576.659 ευρώ,

της νήσου Ποντικονήσι σε 5.350 ευρώ,

της νήσου Προσονήσι σε 11.450 ευρώ και

της νήσου Αυγό σε 5.450 ευρώ.