Αυστηρό διάβημα Ελλάδας σε Τουρκία- Παρέμβαση State Department

34 mins read

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το απόγευμα το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή βρίσκονται και ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων κάνει αδύνατη την όποια απόπειρα διεξαγωγής ερευνών του Oruc Reis λόγω θορύβου που δημιουργούν στη θάλασσα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα

Ανταπάντησε με νέα navtex η Τουρκία

Με νέα NAVTEX οι Τούρκοι ανταπάντησαν στη αντι-Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και με την οποία απάντησε η Αθήνα στην αναγγελία από πλευράς Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX τα ερευνητικά πλοία Ορούτς Ρέις, Αταμάν και Τζένγκις Χαν πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες “στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο”.

Η τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Όσα συνέβησαν νωρίτερα μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

Facebook Comments

Τελευταία Νέα