ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου

Στα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δρομολογείται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου πιθανολογείται πως θα επισφραγισθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απόκτηση νέων αλλά και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale.
Μένει να αποσαφηνιστεί ποια θα προκριθεί ως η τελική διατύπωση για να περιγράψει το περιεχόμενο της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και εάν αυτή περιλαμβάνει τελικώς αμυντική συνδρομή του Παρισιού προς την Αθήνα, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
H συνάντηση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο πριν τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, εφόσον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των Ελλάδας-Γαλλίας για συνεργασία στα εξοπλιστικά.
Αν τελικά η συνάντηση πραγματοποιηθεί, οι δύο άνδρες θα αναχωρήσουν από κοινού για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα λάβει χώρα στην Κορσική.
Κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν το προχωρημένο των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τονίζουν πως η Ελλάδα εξετάζει και την αγορά των ΗΠΑ για απόκτηση φρεγατών. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 15μερο κρίνεται πολύ κρίσιμο, καθώς εφόσον δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η Τουρκία αντιμετωπίζει το φάσμα κυρώσεων στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν και θα επανεξεταστεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.