ΑρχικήΕπικαιρότηταSir Μενέλαος Πάγκαλος: Ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Sir Μενέλαος Πάγκαλος: Ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Καθώς η AstraZeneca ανακοινώνει ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα 70%, ο Μενέλαος Πάγκαλος,  εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. 

Το 2019 έλαβε την τιμητική διάκριση του ιππότη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφότου σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό του στη νευροφαρμακολογία στο University College London, εκπαιδεύτηκε στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης και δούλεψε στα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, όπως Bristol-Myers Squibb, Janssen Pharmaceutica, SmithKline Beecham και GlaxoSmithKline. Από το 2003 έως το 2008 επέβλεψε την πορεία 20 πειραματικών φαρμάκων προς την παραγωγή στην αμερικανική Wyeth και μετά πέρασε δύο χρόνια στην Pfizer πριν να μεταπηδήσει στην AstraZeneca.

Στην AstraZeneca, ο Πάγκαλος μεταμόρφωσε την κουλτούρα της εταιρείας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να φέρει περισσότερα φάρμακα στην αγορά.

Πώς εξηγεί ο ίδιος τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του; «Ήμουν τυχερός και άρπαξα τις ευκαιρίες όταν μου εμφανίστηκαν. Δεν φοβόμουν να πάρω ρίσκα, να φύγω από το σπίτι και να πάω σε διαφορετικές χώρες και να εξερευνήσω διαφορετικές ευκαιρίες», έχει πει σε συνέντευξή του.

Σε ένα tweet με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει και το 90%, ο Μενέλαος Πάγκαλος σημειώνει: «Αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας της Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου».