ΑρχικήΕπικαιρότηταΣεισμός στη Σάμο: 12 νεκροί και 607 τραυματίες στην Τουρκία - Εικόνες...

Σεισμός στη Σάμο: 12 νεκροί και 607 τραυματίες στην Τουρκία – Εικόνες καταστροφής και στη Χίο

Ο σεισμός των 6, 7 ρίχτερ προκάλεσε σημαντικές ζημιές όχι μόνο στη Σάμο, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας και σε άλλα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, καταστροφής σημειώθηκαν και στη Χίο, ενώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 12 νεκροί και 607 τραυματίες στην Τουρκία.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αιγαίο και τουλάχιστον 607 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 170 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό, ανέφερε η AFAD.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, οι αρχές στήνουν σκηνές συνολικής χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον 25-30 δευτερόλεπτα.

Εικόνες καταστροφής στη Χίο

Οι πρώτες εικόνες από τη Χίο δείχνουν κατολισθήσεις και ζημιές σε παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια σε χωριά, όπως η Καλλιμασιά, αλλά και ζημιές στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο astraparis.gr, ζημιές προκλήθηκαν σε παλιά κτίρια στην Καλλιμασιά, χωριό νότια του νησιού, καθώς και σε κατοικημένο σπίτι, χωρίς να ευτυχώς τραυματιστεί κανείς.

Σημειώνεται ότι ήδη το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται τηλεφωνήματα για ζημιές και κατολισθήσεις και σε άλλα μέρη της Χίου.

Δεκαεννέα Τραυματίες στη Σάμο

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σάμο λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια του νησιού και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.«Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο.

Οι εκτιμήσεις των Ινστιτούτων

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός έχει ένταση 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα Βόρεια της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα δύο χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια από το Καρλόβασι. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ

Εσπευσμένα μετέβη στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο σε συνέχεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε πριν από λίγο στο νησί.

Στόχος η εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.