ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς έστησαν οι Τούρκοι την μίνι κρίση στον Έβρο

Πώς έστησαν οι Τούρκοι την μίνι κρίση στον Έβρο

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε το ζήτημα που προέκυψε στον Έβρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να αντιδρά άμεσα και να χαρακτηρίζει ως fake news τις ειδήσεις περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους».

Το χρονικό της μίνι κρίσης
Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε εργασίες για την επέκταση του φράκτη που βρίσκεται στον Έβρο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος Μαρτίου, μετά τη διαπίστωση ότι το υφιστάμενο «τείχος» στον Έβρο βοήθησε στον μέγιστο βαθμό την απόκρουση των δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια από τις 28 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, πριν από λίγες ημέρες, όταν η ελληνική πλευρά προέβη σε προκαταρκτικές εργασίες και μετρήσεις για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή των Φερρών στον Έβρο, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλη Διάμεση, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η κίνηση Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών στον Έβρο που μεταφράστηκε σαν κατάληψη ελληνικού εδάφους

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν η «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».

Άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, συνοδεία Τούρκων πολιτών -πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας, μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο» όπως δήλωσε στο protothema.gr διπλωματικός παράγοντας.

«Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε» διευκρίνισε.

Άρα, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, έκαναν μετρήσεις και αποχώρησαν.

Το ερώτημα αν οι Τούρκοι μπήκαν με το έτσι θέλω στην περιοχή εκείνη στο προγεφύρωμα των Φερρών που θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα ή αν τους δόθηκε ad hoc άδεια από τους επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου που βρισκόταν επί τόπου δεν έχει διευκρινιστεί. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε πάντως, κι αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Όμως, το ΥΠΕΞ για να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτρέψει στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται να γίνει συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερρών, προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, «σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Fake news η δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους

Ωστόσο, πέραν απόψεων και ερμηνειών που εκφράστηκαν από τον  πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πολλούς Έλληνες (επωνύμως και ανωνύμως στα social media) περί υποτιθέμενης εισβολής και κατάληψης έκτασης 16 στρεμμάτων από τον τουρκικό στρατό, οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν και από τη βρετανική εφημερίδα Sun και από ιστοσελίδες όπως η Dailymail.

Η κυβέρνηση για να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν επέτρεψε στους Τούρκους να καταλάβουν ελληνικό έδαφος, κατηγορία ατιμωτική, ιδίως έπειτα από τα γεγονότα του Μαρτίου και την απώθηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών αλλά και Τούρκων κομάντος, αστυνομικών και στρατιωτικών που εμφανώς και υπογείως διευκόλυναν και ενίσχυαν τους λαθρομετναάστες, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όσοι γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν τα διπλωματικά κείμενα, αντιλαμβάνονται με την πρώτη ανάγνωση ότι στην ανακοίνωση αυτή από το υπουργείο Εξωτερικών επαληθευόταν ότι Τούρκοι πράγματι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος αλλά στη συνέχεια -και χωρίς να διευκρινίζεται για πόσο παρέμειναν- βγήκαν από τα όρια της ελληνικής επικράτειας.

Υπουργείο Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαϊου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ελήφθη απόφαση σε κεντρικό επίπεδο να γίνουν διευκρινίσεις και από στρατιωτικής πλευράς.

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» αναφερόταν κατά λέξη στην ανακοίνωση του ελληνικού Πενταγώνου. Και σε αυτή την ανακοίνωση με κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνεται ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις» εμμέσως δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που έμενε να εννοηθεί και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνοδεία ανθρώπων της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας μπήκαν για λίγο και μετά βγήκαν από ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών.