ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς χρηματοδοτείται η τρομοκρατία: Ληστής είχε περάσει από το κρησφύγετο του Ξηρού

Πώς χρηματοδοτείται η τρομοκρατία: Ληστής είχε περάσει από το κρησφύγετο του Ξηρού

Η σύλληψη 33χρονου ληστή μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) στην Κατερίνη φέρνει στο προσκήνιο νέα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της δράσης της λεγόμενης νέας γενιάς τρομοκρατών.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. γενικό υλικό του συλληφθέντος ταυτοποιήθηκε σε μαντήλι με συνολικά 14 σφαίρες το οποίο βρέθηκε το 2015 σε σπίτι στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου κρυβόταν ο τρομοκράτης της «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλος Ξηρός.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ο 33χρονος -που όπως διευκρινίστηκε έχει ποινικό παρελθόν μόνο για κλοπές- δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς βρέθηκε το γενετικό του υλικό στο μαντήλι με τις σφαίρες, αλλά ούτε και παραδέχθηκε την παρουσία του στην Ανάβυσσο. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.  διαπιστώθηκε ότι μαζί με άλλους δύο συνεργούς του -αμφότεροι ήδη προφυλακισμένοι- διέρρηξαν τον Αύγουστο του 2017  ΑΤΜ στο Σκούταρι Σερρών, αφαιρώντας ποσό ύψους 52.000 ευρώ, ενώ επιχείρησαν να παραβιάσουν άλλα δύο ΑΤΜ στο Δημητρίτσι Σερρών και στο Μακρύγιαλο Πιερίας.

Στην τελευταία απόπειρα μάλιστα, είχαν ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών που είχαν σπεύσει στο σημείο. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 33χρονου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν 28 φυσίγγια και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι.