ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρωτομαγιά όπως... Πάσχα - Με πρόστιμα και μπλόκα

Πρωτομαγιά όπως… Πάσχα – Με πρόστιμα και μπλόκα

Η Πρωτομαγιά θα ακολουθήσει την «συνταγή» του Πάσχα καθώς το τριήμερο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τους επόμενους μήνες.

Επιστρατέφθηκαν περίπου 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την αποφυγή των μετακινήσεων εκτός τόπου κατοικίας, των άσκοπων μετακινήσεων, αλλά και την αποφυγή συνωστισμού, με τα πρόστιμα να παραμένουν τα ίδια.

Με το πρόστιμο των 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται δημόσια συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Στόχος είναι να μη γίνει διασπορά του ιού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος χαλάρωσης των πολιτών λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη  σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά. Θα την περάσουμε διαφορετικά όπως και το Πάσχα», διαμήνυσε την Πεμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών. Όπως επεσήμανε τα μέτρα θα ισχύσουν στο ακέραιο έως τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε και την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, κανένα όχημα δεν θα διέρχεται από τους σταθμούς διοδίων των εθνικών οδών και της Αττικής Οδού χωρίς έλεγχο, ενώ θα γίνονται έλεγχοι στους παράδρομους. Εντατικοί θα είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι και σε μεγάλους οδικούς άξονες.

Το βάρος στα μπλόκα θα πέσει σε περιοχές όπως Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Λαυρεωτική, Ραφήνα, ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκονται επίσης Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, παραλιακή ζώνη και Πειραιάς. Για ακόμη μια φορά, θα πετούν τα drones της ΕΛΑΣ και έτσι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα έχει συνεχώς αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές. Έλεγχοι όμως θα διεξάγονται και σε πάρκα, παραλίες και βουνά.

Εκτός αυτού, περιπολίες με μεγάφωνα θα γίνονται στις πόλεις καθόλη τη σημερινή ημέρα για την αποφυγή συγχρωτισμού πολλών ατόμων για γλέντια σε αυλές σπιτιών, πυλωτές και ταράτσες. Σε ισχύ εξάλλου παραμένει η απαγόρευση για συνωστισμό άνω των 10 ατόμων. Πηγές από την Πολιτική Προστασία σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο τριήμερο θα είναι το πιο κρίσιμο των επόμενων μηνών.

Όσον αφορά τώρα σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτές.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι επόμενο να επιβάλλει πρόστιμα, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει παραβιάζει τον νόμο». Σχετικά με το ενδεχόμενο διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την επιλογή 6 (για σωματική άσκηση) με SMS στο 13033 για να αποφύγουν τα πρόστιμα, ο Στέλιος Πέτας απάντησε: «Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας. Η δική μας δουλειά είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα γίνει διατηρώντας την ύφεση στα “ρηχά”».