Προϋπολογισμός: Υστέρηση στα έσοδα και υπέρβαση στις δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους

10 mins read

Yστέρηση έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος εμφανίζει τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός, με τα καθαρά έσοδα μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες υψηλότερες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία, έκανε λόγο για συγκυριακές αποκλίσεις οι οποίες συνδέονται κυρίως με τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη καταβολή δαπανών τόκων εξαιτίας του swap της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ -1,56% με τον ΟΔΔΗΧ (30ετές ομόλογο), χαρακτηρίζοντας μάλιστα γενικά τον Ιανουάριο «έναν καλό μήνα». Ανέδειξε δε το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, υπερέβησαν τον στόχο κατά 7 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο όταν ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 1,269 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση κατά 743 εκατ. ευρώ (ανήλθαν σε 3,915 δισ. ευρώ) εξαιτίας κυρίως της υστέρησης κατά 644 εκατ. ευρώ των εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέρος της απόκλισης του ΠΔΕ αναμένεται να καλυφθεί τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, υπέρβαση κατά 98 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι επιστροφές φόρων (ανήλθαν σε 348 εκατ ευρώ). Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων οι εισπράξεις υπερέβησαν οριακά το στόχο και διαμορφώθηκαν σε 4,055 δισ. ευρώ.

Στις δαπάνες η υπέρβαση κατά 232 εκατ. ευρώ (στα 4,681 δισ. ευρώ) συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ καθώς το ΓΛΚ κατέβαλε τον Ιανουάριο (αντί για τον Μάρτιο) τους τόκους για το ομόλογο της Εθνικής (ανταλλαγή με το νέο 30ετές).

Facebook Comments

Τελευταία Νέα