Προχωρούν τα κλειστά ΚΥΤ σε Χίο και Λέσβο

16 mins read

Έντονες αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο έχει προξενήσει η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει εργασίες επέκτασης των δύο υπαρχόντων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ΒΙΑΛ και Μόρια αντίστοιχα.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο 40χρονος Σομαλός που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό διέμενε στη Μόρια ενώ ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας, κυβερνητικά στελέχη επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά. Πάντως, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ακόμα και τώρα καλούν τους νησιώτες να δώσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση, η οποία όμως, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι «να φύγουν όλοι τώρα. Νέα δομή πρέπει να γίνει».
Την προηγούμενη Τετάρτη (2 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε τη Χίο. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, προσπάθησε να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους για την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστού – ελεγχόμενου κέντρου. Η «συζήτηση» όμως είχε μείνει μετέωρη μετά τη σφοδρή αντίδραση πολιτών της Χίου από την έλευση των ΜΑΤ στο νησί (25 Φεβρουαρίου), ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες περίφραξης στο σημείο «18» που είχε αποφασιστεί. Στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μηταράκης ζήτησε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σε σχέση με τη δημιουργία νέου κέντρου.  Ωστόσο συνάντησε και πάλι σφοδρές αντιδράσεις και αποχωρήσεις.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση επανέφερε το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας και μίλησε για αποφάσεις που έχουν ληφθεί. «Το χθεσινό κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν», σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Σήμερα, δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Τέλος, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες στα δύο νησιά», αποκάλυψε.
 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα