Πρεμιέρα τρίτης φάσης – Τι αλλάζει σε εμπορικά κέντρα και σχολεία

65 mins read

Σήμερα αρχίζει το τρίτο κύμα της διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων της πανδημίας, φέρνοντας την ελληνική καθημερινότητα πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην προ κορωνοϊού εποχή.

Συνολικά, από σήμερα, εκτός των 197.000 επιχειρήσεων, επιστρέφουν στη δουλειά 532.000 εργαζόμενοι, στο τρίτο από τα τέσσερα στάδια της άρσης των μέτρων. Το ποσοστό ανοίγματος των επιχειρήσεων από σήμερα πιάνει το 65%, ενώ το 77% των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ήταν σε αναστολή γυρίζουν και πάλι στη δουλειά.

Συγκεκριμένα, σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

  • Εμπορικά καταστήματα (malls),
  • εκπτωτικά χωριά και
  • εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

  • Διαιτολογικών μονάδων.
  • Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
  • Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
  • Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
  • Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Τα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από σήμερα είναι τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Τα εμπορικά θα λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Σε λειτουργία οι αρχαιολογικοί χώροι

Από σήμερα ανοίγουν και πάλι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Πάνω από 200 υπαίθριοι και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την χώρα θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι επισκέπτες. Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ άλλων ανοίγουν τις πύλες τους ξανά και μάλιστα με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Στις 10:30 μάλιστα αναμένεται η Ακρόπολη να ανοίξει για τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση να καλυφθεί η επαναλειτουργία του χώρου, ώστε να διαπιστωθούν και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Αναφορικά με τα πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν σταλεί οδηγίες για το πως θα λειτουργούν, καθώς και υγειονομικό υλικό. Επίσης, για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, έχει προταθεί στους ιδιοκτήτες η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιστροφή στα σχολεία για μαθητές Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου την περασμένη εβδομάδα, ξεκινούν και οι υπόλοιπες δύο τάξεις του λυκείου μαζί με τα γυμνάσια, κάτω από τους ίδιους κανόνες. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

 

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία

  • Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
  • Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
  • Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
  • Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
  • Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
  • Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις
  • Μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
  • Έμφαση στην κάλυψη της ύλης (οδηγίες Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
  • Αξιολόγηση βάσει βαθμών τετραμήνων

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Τι θα ισχύσει:

Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα

Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση

Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων

Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Μαθητεία

Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα

Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα

Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος

Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση

Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας

Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

Από σήμερα είναι ελεύθερη και η μετακίνηση εκτός νομού μόνιμης κατοικίας με εξαίρεση τα νησιά. Τα ταξίδια στα νησιά θα επιτραπούν αργότερα, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια όπου οι πολίτες μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν κανονικά. Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ως εξής:

Το πρωτόκολλο για αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

  • Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
  • Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
  • Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
  • Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
  • Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
  • Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
  • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
  • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
  • Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
  • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
  • Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
  • Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τις πτήσεις

  • Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.
  • Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
  • Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
  • Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
  • Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
  • Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα