ΑρχικήΕπικαιρότηταΠότε έρχονται οι μεγάλες παρτίδες εμβολίων - Οι απαντήσεις για τις αλλεργίες

Πότε έρχονται οι μεγάλες παρτίδες εμβολίων – Οι απαντήσεις για τις αλλεργίες

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η ίδια η κ. Θεοδωρίδου εμβολιάστηκε και αυτή χτες και μοιράστηκε τα συναισθήματά της, ευχόμενη να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που δεν θα εμβολιαστεί.

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα να λάβουν πρώτα το εμβόλιο και εξήγησε γιατί και πώς καταρτίστηκε αυτή η «σειρά» στη λήψη του εμβολίου.

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο είναι τα εξής:

  1. Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Όσοι έχουν μεγάλη ηλικία συνήθως νοσούν βαριά και άρα έχουν προτεραιότητα.
  2. Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Αυτό το κριτήριο αφορά ξεκάθαρα τους υγειονομικούς.
  3. Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
  4. Υπάλληλοι για λειτουργία του κράτους.

Στη σειρά αυτή προτεραιότητα, δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες και δοκιμές εμβολίου σε ανηλίκους, οι οποίοι ευτυχώς νοσούν πολύ πιο ήπια.

Τι γίνεται με τις αλλεργίες και το εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι οι αλλεργίες από εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, συγκεκριμένα μόνο 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική και επισήμανε ότι όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με ασφάλεια.

Μόνο όσοι αλλεργικοί παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν γνώμη γιατρού ή/και αλλεργιολόγου πριν τον εμβολιασμό τους.

Για το θέμα των μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία.

Η ίδια δήλωσε τη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές απέναντι και στις μεταλλάξεις του ιού και δεν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Θεμιστοκλέους: Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως αύριο, 29/12 φτάνει στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Pfizer.

Συγκεκριμένα, στη χώρα αναμένεται να φτάσουν 83.850 δόσεις. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Αύριο παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις

Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις

Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις

Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό

Όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Ποιοι εμβολιάζονται την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ