ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια νέα φάρμακα περιμένουμε στην Ελλάδα - Τι είπε ο Τσιόδρας

Ποια νέα φάρμακα περιμένουμε στην Ελλάδα – Τι είπε ο Τσιόδρας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ρωτήθηκε για το ποια νέα φάρμακα αναμένονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας, ερωτηθείς και για το παράδειγμα της Κύπρου που θα συμμετάσχει σε έρευνα για την φαβιπιραβίρη, είπε «Πριν περίπου τέσσερις εβδομάδες είχαμε μιλήσει σαν επιστημονική επιτροπή για όλες τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις νέων φαρμάκων, όπως και αυτό, που ήταν ένα από τα δύο που ακούγονταν τότε πιο έντονα».

Και πρόσθεσε «Αυτό το φάρμακο είχε υπέρ του λιγότερα εργαστηριακά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του και μια μικρή μελέτη, η οποία έδειχνε μια κλινική αποτελεσματικότητα. Ζήτησα τότε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, τον κ. Φιλίππου, να κοιτάξει την δυνατότητα προμήθειας της χώρας μας και συμμετοχής σε μια παρηγορητική χρήση του φαρμάκου και ξέρω ότι είχε επικοινωνήσει με την εταιρεία, από την οποία δεν λάβαμε απάντηση ακόμα.

Εάν με ρωτάτε, σαν επιστήμονα και σαν γιατρό, αυτή την στιγμή από τα φάρμακα τα νεότερα που κυκλοφορούν για τον ιό κι έχουμε τις ενδείξεις ότι δουλεύει πιο καλά, είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα και δημοσιεύτηκε προχθές στην επιστημονική επιθεώρηση ‘’New England Journal of Medicine’’ των ΗΠΑ κι έδειξε μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά».

Τόνισε δε ότι «παρ’ όλα αυτά είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημα μας προς την εταιρεία υπάρχει και θα δούμε πως θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει την συμμετοχή μας και σε ένα φάρμακο, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα, και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές και σαν ελπιδοφόρο. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα. Θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που τρέχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το ότι είμαστε κι εμείς αυτής της προσπάθειας, είναι πολύ σημαντικό».