ΑρχικήΕπικαιρότηταΠηγές τουρκικού ΥΠΕΞ αμφισβητούν την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ - Αυστηρό μήνυμα...

Πηγές τουρκικού ΥΠΕΞ αμφισβητούν την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ – Αυστηρό μήνυμα υπουργού Άμυνας της Κύπρου

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα για την ΑΟΖ, ανέφερε ότι «Οι ενέργειες που γίνονται από την Κύπρο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΑΟΖ της στοχεύουν στη διασφάλιση του αυτονόητου που είναι το δικαίωμα για ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Ο κ. Αγγελίδης, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, μιλώντας στο πλαίσιο του γεύματος συνεχάρη τη Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ που ασχολήθηκε με τρία ζητήματα τα οποία άπτονται της ουσίας του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δηλαδή τις υβριδικές απειλές, την τεχνητή νοημοσύνη, και το ζήτημα που αφορά την κλιματική αλλαγή και την άμυνα.

Αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Κύπρου σε σχέση με τις υβριδικές απειλές και την κλιματική αλλαγή με τις δράσεις στα στρατόπεδα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση των στρατιωτών και των στελεχών για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

«Έκανα αναφορά επίσης στις στρατηγικές μας στα θέματα της εθνικής ασφάλειας, στη συμμετοχή μας στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και στη δράση μας σε ότι αφορά την τεχνολογία και την έρευνα», επεσήμανε ο κ. Αγγελίδης.

«Επίσης μίλησα για τη δράση μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Athena” όπου ουσιαστικά προετοιμάζουμε το έδαφος για θέματα που έχουν σχέση με την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία», σημείωσε.

«Ακόμη ενημέρωσα σε σχέση με την αμυντική διπλωματία, τις ενέργειες που κάνουμε σε διμερές επίπεδο και για τις τριμερείς συνεργασίες και το όφελος που λαμβάνουμε από αυτές τις συνεργασίες. Έδωσα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια και στο γεγονός πως αδειοδοτήθηκαν εταιρείες κολοσσοί στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας ως γνώμονα την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε στους πρέσβεις ότι «οι ενέργειες που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύουν στην αποφυγή στρατιωτικοποίησης του όλου θέματος. Από την άλλη όμως γίνονται όλες οι ενέργειες προς διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος» και πρόσθεσε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα αυτό.

Τέλος, στο πλαίσιο του γεύματος, ο κ. Αγγελίδης απάντησε σε ερωτήσεις πρέσβεων οι οποίοι «ενδιαφέρθηκαν για διάφορες ενέργειες που κάνουμε όπως για την αξιοποίηση της PESCO. Μίλησα για την αναβάθμιση των υποδομών μας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεισφέρουμε στη στρατηγική της ΕΕ σε θέματα στρατιωτικών αποστολών».

Νωρίτερα

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση, μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και την αμυντική συνεργασία.

Σύμφωνα την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, στον απόηχο της ανησυχητικής αυτής ενέργειας, πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, ότι στα ελληνικά νησιά όπως και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών, μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Διατείνεται δε ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψης και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Επιπλέον, η πηγή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε στο Anadolu ότι «η Κύπρος προχώρησε σε συμφωνίες για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο ηπειρωτικό έδαφος».

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της ίσης κατανομής».

Ειδικότερα, η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι «Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος».

Επίσης, αναφέρθηκε στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Σύμφωνα με το Αnadolu, με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.